Több mint 74 milliárd forinttal emelkedett június végére az előző, május hónapról a forgalomban lévő készpénz állománya Magyarországon, derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes statisztikai adataiból. A lakosságnál a jelek szerint továbbra is nagy arányban van a legnagyobb címletű bankjegyből, a húszezer forintosból.

A Magyar Nemzeti Bank közzétette a legfrissebb készpénzforgalmi adatokat. 

Ezek szerint 2020 júniusának végére 6965,3 milliárd forintra emelkedett Magyarországon a készpénzállomány. 

Ez 74,1 milliárd forintos növekmény május hónaphoz képest.

Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában (illusztráció)Forrás: MTI/Faludi Imre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres jelentéseiből származó információk alapján az érték ismét erőteljesen nőtt, 2018 végén ugyanis még csak kerek 6000 milliárd (egészen pontosan 5998 milliárd forint) készpénz volt forgalomban, 2019 végén pedig 6627 milliárd forint volt az állomány. A növekedés azóta sem állt le, az idén a legnagyobb emelkedést a márciusi hónap hozta - írja az adatokról a Növekedés.hu.

A portál elemzése szerint, az adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány alatt tovább nőtt a lakossági készpénzállomány. A lakosság elsősorban húszezreseket tart magánál, ami arra utal, hogy sokan tartalékolnak, és nem feltétlen akarják fizetésre használni a bankjegyeket a napi vásárlások alkalmával. 

A húszezer forintos címletek fontosságát már a tavaly év végi, a készpénzállományról a Parlamentnek benyújtott jegybanki beszámoló is mutatja. A jelentés szerint, az összesített értékből 4000 milliárd forint, a teljes érték nagyjából kétharmada (közel 68 százaléka) húszezresekben, 1636 milliárd forint (majd 28 százalék) tízezresekben pihent, és a többi bankjegy, illetve érme csak a maradék 4-5 százalékot tette ki. 

A bankjegyekből korántsem lineárisak az állományok, az ezresnek például kitüntetett szerepe van. Ezresből így sokkal több van forgalomban, mint például kétezresből (amelyik az adatok szerint, a legkevésbé használatos bankjegy), vagy akár ötezresből.