Kétéves csúcson a réz árfolyama

Open pit copper mine of Chuquicamata, Chile Atacama
Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett a réz határidős árfolyama, köszönhetően az újra fellángoló piaci optimizmusnak, illetve a vezető dél-amerikai kitermelőnél mutatkozó tartós kínálati akadozásnak.
Vágólapra másolva!

A szeptemberi szállítású réz határidős árfolyama kedden elérte a fontonkénti 2,9750 dolláros (tonnánként 6560 dollár) árfolyamot, nagyjából 2 százalékos emelkedés mellett. Noha közép-európai idő szerint szerda délelőtt a nyersanyag árfolyama némi csökkenést mutatott, a réz jelenleg még mindig több mint 50 százalékos pluszban van a márciusi árfolyamhoz képest – írja a Mining.com.

Közben a szektor egyik legfontosabb szereplőjének számító BHP bejelentette, a rézkitermelése 5-14 százalékkal csökkenhet a következő pénzügyi évben, vagyis 2021 júniusáig.

A BHP egyébként társtulajdonosa a világ legnagyobb rézbányájának (Escondida, Chile), amely szintén csökkentette a rézkibocsátását, elsősorban a járvány következtében.

A Melbourne-i székhelyű vállalat jelenleg arra számít, hogy a 2020-2021-es rézkitermelése 1,48-1,65 millió tonna lehet, ami érezhetően alacsonyabb volna az egy évvel korábbi 1,72 millió tonnához képest.

Akadozik a rézkitermelés, miközben a kereslet erősödik Forrás: Getty Images/Per-Anders Pettersson

Következésképpen a világgazdaságban érezhető fölpattanó optimizmus mellett a kínálati oldalon tapasztalható kiesések is támogatják a réz drágulását.

A Capital Economics legutóbbi elemzésében rámutatott, a chilei, perui és mexikói rézkibocsátás egyaránt élesen zsugorodott, miközben ez a három ország adja a globális rézkínálat 45 százalékát.

Az Escondida bánya jelentőségét mutatja, hogy ez önmagában a globális kitermelés 5 százalékáért felel.

Szárnyaló kínai import

Mindeközben viszont a múlt héten kiadott adatok azt mutatták, hogy a kínai rézimport 50 százalékkal 656 ezer tonnára emelkedett a megelőző hónaphoz képest – ami 15 százalékponttal volt magasabb a legutóbbi havi rekordhoz képest.

A kereslet tehát fokozódik, különösen, hogy Kína felel a globális rézfelhasználás több mint feléért.

A világ második legnagyobb gazdasága pedig egyre lendületesebben áll talpra a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásaiból.

A réz fontonkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Az idei év első felében az import összesen 2,84 millió tonna volt, ami éves alapon 25 százalékos emelkedésnek felel meg. Ez pedig azt jelenti, hogy könnyedén megdőlhet a 2018-ban beállított egész éves, 5,3 millió tonnás, rekord.

A teljes globális rézimport pedig 2020 első hat hónapjában 10,84 millió tonna volt, vagyis az idei év megdöntheti a 2019-es év (22 millió tonnás) mindenkori csúcsát.

Összességében tehát jól látszik, hogy míg a kínálati oldalon komoly fennakadások vannak, a keresleti oldal egyre erősebb – ami egyértelműen fölfelé hajtja a réz árát.

A spekulánsok is megjelentek

A fentiek mellett pedig a spekulánsok is erősen fogadnak a tőzsdén a réz árfolyamának emelkedésére, ami szintén támogatja a réz drágulását.

A hedge fundok által fölvett long pozíciók (emelkedésre számítók) ugyanis ma már a járvány előtti szintekre emelkedtek, miközben a short pozíciók (csökkenésre számítók) folyamatosan zsugorodnak.

Múlt keddig az összesített long pozíciók száma 41 309 szerződésre emelkedett, ami közel 30 százalékos bővülés volt a megelőző héthez képest. Ez pedig a legerősebb növekedés volt 2018 júniusa óta.