Jim Cramer, a CNBC szakértője azt mondta, hogy a koronavírus-járvány miatti tőzsdei emelkedést nem szabad összehasonlítani a 90-es évek végi dotcom tech buborék megszűnésével.

A 90-es évekkel szemben ugyanis a mostani nagy technológiai vállalatok – mint az Apple, az Amazon vagy a Microsoft – sikeresen helytállnak a mai piacokon.

IllusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Cramer elmondta, hogy a Nasdaq 1999-es top húszas cégei közül egyik sem tartozik a mostani nyertes vállalatok közé. Ugyanakkor hangsúlyozta, vannak olyan fejlemények, amelyek akadályozhatják a vállalatok – mint a Facebook vagy a Netflix – további előretörését.

Az egyik ilyen kockázat az Egyesült Államok koronavírus-járványra adott reakciója, ami arra ösztönözheti a befektetőket, hogy gazdaságilag érzékeny ágazatokba is befektessenek. Ráadásul számos nagy technológiai vállalat, például a Facebook vezérigazgatójának újabb kongresszusi meghallgatását tervezik a közeljövőben.

Az amerikai és kínai kormány közötti feszültség fokozódása további kockázatot jelent a techrészvényekre nézve.

IllusztrációForrás: AFP/Johannes Eisele

Ha a Fehér Ház ellenlépéseket tesz Kínával szemben, akkor a techcégek egy része elveszíti értékesítési területének jelentős részét, ez különösebben az Apple-t érinti – összegezte Cramer.

A szakértő szerint a befektetőknek szem előtt kell tartaniuk az inflációt is, mert a koronavírusra reagálva több milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagot indítottak az USA-ban. Továbbá a közelgő amerikai elnökválasztás is nagymértékben befolyásolhatja a technológiai vállalatok részvényének növekedését.

Cramer kifejtette, hogy a technológiai vállalatok kihívásai merőben különböznek a dotcom lufi kipukkanásához vezető eseményektől, így nem tart valószínűnek hasonló összeomlást, ugyanakkor a kormányzati szabályozás és a geopolitikai feszültségek által rejtett kockázatok valóban fennállnak.