Már nemcsak az arany, hanem az ezüst ára is az egekben

ezüst, ezüstrúd, ásvány
View of silver ingots during the presentation of the first series produced at the Karachipampa silver and lead foundry --which starts its activity 30 years after being built-- in Potosi, south Bolivia on October 24, 2014. AFP PHOTO / Aizar Raldes / AFP PHOTO / AIZAR RALDES
Vágólapra másolva!
Szerdán újabb hét százalékkal emelkedett az ezüst ára, március óta pedig összesen 85 százalékkal drágult a nemesfém – írja a Business Insider.
Vágólapra másolva!

Az ezüst duplán jó vétel, mivel az arany iránt megnőtt kereslet következtében erre a nemesfémre is egyre nagyobb a vételi igény, másrészt az ezüstöt ipari termeléshez is alkalmazzák – összegezte Jeffrey Halley, az OANDA ázsiai és csendes-óceáni piaci elemzője.

Illusztráció Forrás: AFP/Aizar Raldes

Azonban az ezüstnek "súlyos likviditási problémái" vannak az arany határidős ügyleteihez viszonyítva, ami bizony azt jelenti, hogy az árak extrém módon is mozoghatnak – tette hozzá a szakértő. Ugyanakkor, míg az ezüst ára nem csökken váratlanul jelentős mértékben, addig nem valószínű komolyabb áringadozás.

Az ezüst napi árfolyammozgásban elérte a 22,25 dollárt (6.600 forint), ami 4,5 százalékos növekedést jelent.

Az Európai Unió döntése a helyreállítási csomagról tovább növelte a nemesfémek árának felfelé mozdulását, mivel az európai vezetők hosszú távú zöld, illetve digitális beruházásokat jelentettek be.