Az elmúlt hónapokban kiválóan működött a kormány által kidolgozott, a versenyképességet javító gazdaságvédelmi akcióterv – mondta az innovációs és technológiai miniszter Makón.

Palkovics László a Váll-Ker Kft. kormányzati és uniós támogatással megvalósult kapacitásbővítő beruházásának átadásán azt mondta, a válság a magyar gazdaságot jó állapotban érte, a járvány előtt egy sor strukturális átalakítás eredményeként öt százalékos volt a növekedés.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Váll-Ker Kft. kormányzati és uniós támogatással megvalósult, 660 millió forintos kapacitásbővítő beruházásának átadásán Makón 2020. július 24-én.Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az első reakció a munkahelyek megvédése volt. Jelenleg több mint 200 ezer rövidített munkaidőben dolgozó alkalmazott kap támogatást – tudatta a miniszter.

Hozzátette: az intézkedések másik csoportjaként a kormány több száz milliárd forinttal támogatja a nagy cégek, valamint a kis- és közepes vállalkozások beruházásait is.

A politikus kifejtette, a Váll-Ker Kft. tipikus magyar családi vállalkozás, amely képes arra, hogy világszínvonalú termékeket állítson elő, és azokat Magyarországon és külföldön értékesítse.

Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Tóth István ügyvezető (b-j) a Váll-Ker Kft. kormányzati és uniós támogatással megvalósult, 660 millió forintos kapacitásbővítő beruházásának átadásán MakónForrás: MTI/Rosta Tibor

A cég a hatékonyság javításának lehetőségét a technológiai fejlesztésben látta.

Lázár János a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, Csongrád-Csanád és Békés megye déli része az ország gazdasági tartaléka, ahol van munkaerő, növekedési potenciál és olyan vállalkozások, amelyek fejleszteni kívánnak.

Ehhez tőkére, tudásra és állami támogatásra van szükség – mondta.

A politikus szerint a térségben az agrárium fejlesztése mellett rendkívül fontos az ipar erősítése.

 Tóth István ügyvezető elmondta, az 1992-ben alapított, közvetlenül 250 alkalmazottat foglalkoztató, beszállítóin keresztül ötszáz család megélhetését biztosító cég a piaci kihívásokhoz igazodva folyamatosan fejlesztette termékeit. A kezdetben gyártott kandallók hatásfoka 60 százalék körül alakult, jelenleg a legjobb berendezéseké eléri a 90 százalékot, a károsanyag-kibocsátás folyamatosan csökken, az eszközök elektronikusan szabályozhatók és távolról is irányíthatók.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Tóth István ügyvezető a Váll-Ker Kft. kormányzati és uniós támogatással megvalósult, 660 millió forintos kapacitásbővítő beruházásának átadásán MakónForrás: MTI/Rosta Tibor

Az évente 30-32 ezer kandallót gyártó cég a beruházásnak köszönhetően 3-4 ezerrel növelte kapacitás, emellett a nyári időszakban is kelendő termékeket is készít, mint a grillkészülékek - közölte a szakember.

A 660 millió forintos beruházás során a vállalkozás két gyártócsarnokot épített, lézervágó-, élhajlító gépeket, hidraulikus és excenter préseket, valamint hegesztőrobot-rendszereket állítottak üzembe.

Emellett a termelésből gyűjtött adatok elemzésén és feldolgozásán alapuló, fejlett termelésirányítási és döntéstámogató rendszert alakítottak ki.

A magyar tulajdonban álló Váll-Ker Kft. fő tevékenysége a fatüzelésű fémkandallók, tűzterek és központifűtés-kandallók gyártása, de a cég saját tervezésű grillkészüléket, kemencét is készít, értékesít.

A vállalkozás nettó árbevétele – a nyilvános cégadatbázis szerint – 2018-ban mintegy 4 milliárd forint, adózott eredménye 28 millió forint volt. Termékeinek túlnyomó részét exportálta, főbb piaca Németország, Dánia és Anglia.