Vesztett a Milka a négyzet alakú csokiszelet perében

Bunte Schokowelt Ritter Sport, Berlin
Vágólapra másolva!
A Milka 2016-ban már elérte, hogy töröljék a Ritter Sport formájának a védjegyét, de ezt a döntést most megsemmisítették – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A Ritter Sport csokoládé alakja 1932-re vezethető vissza: Clara Ritter jött elő azzal az ötlettel, hogy készítsenek olyan csokoládét, ami elfér egy kabátzsebben. A családi vállalat termékét 1933-ban regisztrálták a német szabadalmi és védjegy hivatalnál.

Illusztráció Forrás: Ritter Sport Bunte Schokowelt

1970-ben pedig megalkották hozzá a jelmondatot is: „négyzet alakú, praktikus és jó".

Amikor a Milka 2010-ben saját négyzet alakú csokoládét kezdet értékesíteni, az ügy bíróság elé került.

A Mondelez tulajdonában lévő Milka az első tárgyalást megnyerte a szövetségi szabadalmi bíróságon, de ezt a döntést később megsemmisítették, a szabadalmi bíróság pedig egy évvel később úgy döntött, hogy a Ritter megtarthatja a csoki külalakjának monopóliumát.

Általában egy márka nem tarthat igényt formai szabadalomra Németországban, de a bírák ebben az esetben azt állították, hogy a Ritter Sport kivétel.

A fogyasztók úgy vélték, hogy a csokoládé négyszögletes jellege jelzi mind a csokoládé eredetét, mind annak minőségét. A forma nem rendelkezik művészeti értékkel, és nem okoz különbséget az árban sem.

A bíróság döntése alapján így az egyetlen négyszögletes alakú csokoládé a német üzleteik polcain továbbra is a Ritter marad.