58 milliárd többletforrás a kutatóintézet-hálózat működésére, fejlesztésére

PTE SZKK Virológiai Laboratórium Pécsi Tudományegyetem koronavírus korona vírus fertőzés betegség járvány mikroszkóp kutatás labor
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Jövő évtől beépülő jelleggel 22 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésre az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóintézet-hálózatának működésére és fejlesztésére. Ezzel több mint a duplájára növekszik a kutatóhálózat éves költségvetése, amelynek jelentős része kutatói béremelésre fordítható. A kormány egyetértését adta további 36 milliárd forintnyi kutatási intézmény- és infrastruktúrafejlesztés megvalósításához is - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.
Vágólapra másolva!

Magyarország kutatás-fejlesztési teljesítményének erősítésében jelentős szerep hárul a tavaly szeptemberben létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózatra (ELKH), amelyhez a hazai tudományos teljesítmény jelentős része köthető.

A kormány 2021-ben 22 milliárd forint többletforrást biztosít az intézménynek, amit a kutatóintézet-hálózatának működésére és fejlesztésére fordíthat.

Az erről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány célja a kutatói életpálya modellhez szükséges feltételek megteremtése, korszerű és rugalmas bérezéssel.

A többletforrás ennek megfelelően elsősorban kutatói bérfejlesztésre nyújt fedezetet.

Illusztráció. Forrás: Csortos Szabolcs/UnivPécs

A rendelet értelmében összesen több mint 36 milliárd forintból megvalósulhat az ELKH-hoz tartozó Agrártudományi Kutatóközpontja új martonvásári kutatási tömbje, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete új kutatóháza, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja új kutatóparkja, és a Wigner Fizikai Kutatóközpont rekonstrukciója, és fejlesztése.

A kormány Magyarország nemzetközi lemaradásának ledolgozása érdekében 2018-ban megkezdte a teljes kutatás-fejlesztési és innovációs struktúra stratégiai alapokon nyugvó átalakítását.

Hazánk a GDP-arányos K+F ráfordításokban tavalyelőtt 1,53 százalékos rekordértéket ért el.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére a kutatási, fejlesztési és innovációs célú költségvetési támogatások éves szintje idén 32 milliárd forinttal bővült - olvasható az ITM közleményében.