Aranyat kerestek a barlangban, ahol egy nyúl Artúr király lovagjaira támadt

2020.07.28. 06:29

Sokáig a rajongók egyik nagy álma volt, hogy megtalálják az 1975-ös Monthy Python-film, a Gyalog galopp mára kultikussá vált abszurd humorú filmalkotás egyik legismertebb jelenetének helyszínét. Azt, ahol egy barlangot védő fehér nyúl rátámad Artúr király lovagjaira, és megfutamítja őket. A helyszín azóta ismertté vált, és néhány más érdekesség is kiderült róla.

Jó ideig a titokzatosság homálya lengte körbe azt a helyszínt, amelyet a filmben Caerbannog barlangjának neveznek, és amelynek bejáratát egy harcias nyúl őrzi a betolakodókkal szemben. A területet korábban nem volt könnyű megtalálni, idézi fel az Atlas Obscura. Sőt, amikor a film bemutatásának 25. éves évfordulója kapcsán a Monthy Python-csoport két tagját, Michael Palint és Terry Jonest felkérték, hogy látogassanak el oda újra, már egyikőjük sem emlékezett arra, pontosan hol van.

A különös humorú filmből ismert barlangForrás: Wikimedia Commons/Karen Vernon / Tomnadashan Copper Mine / CC BY-SA 2.0

Azóta kiderült az is, hogy a hatalmas fekete szörny, Arrrghhh búvóhelye, melyet az említett vérnyúl védett, a valóságban Skóciában, Loch Tay közelében van.

A Tomnadashan-bánya a legegyszerűbben talán Killinből közelíthető meg, az autóúttól tett rövid gyalogos túrával.

A filmben barlangként felbukkanó bányának - vagy inkább tárnának - korábban, a XIX. században gazdasági jelentősége is volt, igaz, csekély mértékű, és csak rövid ideig. Komoly ipari termelés soha nem folyt ott.

Az 1830-as években John Campbell, Breadalbane második márkija, skót származású nemes, elhatározta, hogy arany- és rézbányászatba kezd a tulajdonában lévő földterületeken. 1842-ben egy Griffith Roberts nevű bányász, meg is kezdte a munkát a bányában, méghozzá egyedül.

1846-ban már 16 férfi és 2 fiú is dolgozott ott a források szerint.

A terület azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a bánya 1862-ben, Campbell halála után, elhagyatottá vált.

Az egykori tárna ma szabadon látogathatóForrás: Iain A Robertson/geograph.org.uk

Ma szabadon látogatható turisztikai célpont a helyszín, ahol a vérnyúl és Artúr király lovagjai találkoztak.