A szöuli metróban hatalmas földalatti biokertészetet csináltak

Newark, New Jersey, AeroFarms
Baby kale is grown at AeroFarms on February 19, 2019, in Newark, New Jersey. - AeroFarms, founded in 2004, is the largest vertical farm in the world. The company is considered a pioneer of the sector. It has chosen to fully develop its own technologies which it exports around the world, with projects in China, the Middle East and Northern Europe, according to its co-founder Marc Oshima. (Photo by Angela Weiss / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by Juliette MICHEL, "How I found the taste of my grandmother's soup in a salad factory"
Vágólapra másolva!
A dél-koreai metró egyik állomásán egy föld alatti farm épült, hogy a lakosság élelmiszerellátást fenntartható és környezetkímélő módon biztosítsa – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Naponta hét millió ember utazik a szöuli metróval, de a Sangdo állomás különbözik a többitől, ugyanis itt található a föld alatti biogazdaság – amit led fényekkel világítanak meg –, és üvegtáblákkal választottak el az utasoktól.

Illusztráció Forrás: AFP/Angela Weiss

A Metro Farm koncepciója egy hidroponikus kertészet, amit egy automatizált technológiai hálózat szabályoz, beleértve a hőmérsékletet, páratartalmat, szén-dioxid szintet is. Az igen termelékeny vertikális gazdaság naponta mintegy 30 kilogramm zöldséget termel – vagyis negyvenszer hatékonyabb a hagyományos termesztésnél. A biofarm közelében található kávézóban naponta ezren vásárolnak salátákat és turmixokat, amiket a föld alatt termeltek.

– nyilatkozta Taeho Kim, a Szöul Metro vezérigazgatója, hozzátéve, hogy 2020 nyaráig három újabb vertikális farmot adnak át.

Mindössze 35 nap szükséges ahhoz, hogy magról egy teljes növény kifejlődjön.

A földalatti kertészet csupán az első a sok fenntartható városi gazdálkodási vállalkozás közül, amiket a hamarosan bevezetnek Dél-Koreában. A Farm8 vállalat úgy véli, hogy ha ezeket a csúcstechnológiai kertészeteket nagy sűrűségű területeken fejlesztik ki, akkor a fogyasztók kevesebbet költenek az élelmiszer-szállítási költségekre, így csökken a szállításból fakadó károsanyag-kibocsátás, tovább az emberek fenntartható, és egész évben elérhető zöldségeket vásárolhatnak, amivel szintén csökken a szennyezés.

Illusztráció Forrás: AFP/Angela Weiss

A 2019 szeptemberében kiépített farmot a vállalat tovább kívánja bővíteni.

A 2004-ben alapított Farm8 szerint ez az innovatív kezdeményezés fenntarthatóbb megoldást kínálhat a városi gazdálkodáshoz, és olyan területeken is elősegíti a termelést, ahol a hagyományos gazdaságok nem maradhatnának fent, például a sivatagban vagy a sarkvidéken.