Egyre többen döntenek hiteltörlesztésük folytatása mellett

Hitel, hiteltörlesztés, moratórium, Magyar Nemzeti Bank, illusztráció, koronavírus, gazdaság
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapban tovább gyarapodott a hiteltörlesztési moratórium alól kijelentkezők száma, számol be erről a Világgazdaság. A lakossági ügyfelek, ha lehetőségük nyílik erre, nagyobb arányban döntenek a törlesztés folytatása mellett.
Vágólapra másolva!

Sokakat meglepett, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június elején közölte, hogy a háztartási hiteladósok 65,5 százaléka, a vállalati ügyfelek 79 százaléka döntött a március 19-én bevezetett hiteltörlesztési moratórium igénybevétele mellett. Főleg annak fényében, hogy korábban a jegybank kisebb számokról adott hírt.

A lap megkeresésére a hazai pénzintézetek között a legmagasabb arányt júniusra az OTP jelentette, amelynél a lakossági ügyfelek 67,5 százaléka nem tett a törlesztés folytatásáról szóló nyilatkozatot, azaz él a moratórium adta lehetőségekkel.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A másik végletet a Gránit Bank képviseli, náluk június elején

az érintett lakossági ügyfeleknek a 80 százaléka nyilatkozott arról, hogy szeretné folytatni a törlesztést.

A Világgazdaság által megkérdezett többi bank beszámolója alapján valahol az ügyfelek egyharmada, máshol a felük törleszt továbbra is, de olyan pénzintézet is van, ahol 60 százalékuk.

Ahogy az Origo június végén megírta, még fél évig él a hiteltörlesztési moratórium, és a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet feloldásától függetlenül is ki, illetve be lehet lépni a rendszerbe. Az európai szinten egyedülálló hiteltörlesztési moratóriumot a veszélyhelyzet kihirdetése után egy héttel, március 18-án megjelent rendelet tette lehetővé.