A kora reggeli órákban nyit, és szigorúan csak zöldségárusítással foglalkozik a Dal-tavi úszó piac, pontosabban annak árusai Indiában. Ázsiában óriási jelentőségük van, és nagy hagyományokkal bírnak ezek az úszó piacterek, ahol a folyók, vizek mentén élő termelők - a hosszú felvásárlási lánc kihagyásával - közvetlenül adhatják el áruikat a kereskedőknek, illetve a vevőknek.

A számos ázsiai országban megtalálható úszó piacok egyre felkapottabb turistalátványosságnak számítanak. A Dal-tavon működő úszó zöldségpiac az indiai Dzsammu és Kasmír állam nyári fővárosában, Szrinagarban található, külföldiek által még kevésbé felfedezett, unikális helyszín, melyről az alábbi galériában tekintheti meg a július végén készült képeket.

Kattintson a képre!

Képek az úszó zöldségpiacrólForrás: MTI/EPA/Farúk Hán

Kalkuttában néhány éve nyitott meg az első, vízi "lebegő" piac.

Az úszó piacoknak Ázisa-szerte óriási jelentőségük van a helyi közösségek és a gazdaság támogatásában, működésük fontos részét képezi az adott ország mezőgazdasági teljesítményének.

A június végi adatok szerint
India mezőgazdasági teljesítménye a januárban lezárult pénzügyi évben 278 milliárd dollár körül alakult, ami több, mint az előző pénzügyi évben mért teljesítmény. 

Az ország 29 milliárd dollár értékben exportált is agrártermékeket.

Indiában annak ellenére a mezőgazdaság számít a legfontosabb ágazatnak, hogy az éves GDP-hez csak 12-15 százalékban járul hozzá. Az ágazat ugyanakkor a munkaerő nagyjából 60 százalékát foglalkoztatja.