Százával kapnak rejtélyes, ékszerként címkézett csomagokat amerikaiak

variety potential seed HAND holding cupped hand handful CLOSE-UP close shot various fistful one person beginning origins legume broad bean outdoors day showing giving assortment high angle view focus on foreground color image color GARDENING outside OFFER
Magvak
Vágólapra másolva!
Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium figyelmeztetést adott ki az amerikai farmereknek, hogy eszükbe ne jusson elültetni azokat a vetőmagokat, amiket kéretlenül postán kaptak az utóbbi időben. Egyelőre nincs megnyugtató magyarázat arra, mi állhat ennek hátterében, csupán az látszik biztosnak: nem jóindulatból küldték Kínából a magvakat.
Vágólapra másolva!

Megszaporodtak a hatóságoknál azok a bejelentések, amelyek szerint amerikai gazdálkodók kéretlenül küldeményeket kapnak Kínából - legalábbis valószínűleg Kínából, mert a csomagolásokon gyakran kínai nyelvű feliratok láthatók.

A rejtélyes küldemények kapcsán további furcsa körülmény, hogy azokat ismeretlen feladója vagy feladóik, gyakran "ékszer" megjelöléssel látják el a csomagoláson, emeli ki többek között a CNBC.

Erre vélhetően az a magyarázat, hogy a feladó így akarja elérni, hogy azt a címzett kinyissa.

Ékszer helyett azonban vetőmagvakat talál abban, bármiféle magyarázat vagy kísérőlevél nélkül.

A hatóságok figyelmeztetik a gazdálkodókat: ne ültessék el az így kapott vetőmagvakat, mert elképzelhető, hogy azok a földeken termesztett haszonnövények, vagy a haszonállatok számára káros, invazív növényfajoké. Azt kérik mindenkitől, aki ilyen csomagot kap, hogy a magokat ki se vegye a tasakból, hanem tartsa azokat teljesen lezárva. Erre figyelmeztet Washington állam illetékes hivatala is, ahol különösen nagy számban bukkantak fel ezek a csomagok.

Az Agrárminisztérium azt közölte, begyűjtik a szerte az USA államaiba kéretlenül postázott magvakat, és megpróbálják kideríteni, hogy jelentenek-e kockázatot a mezőgazdaság vagy a környezet számára. A minisztérium továbbá együttműködik a nemzetbiztonsági hivatallal és a határőrséggel, hogy kiderítsék, mi áll a különös csomagok hátterében.

A minisztérium ugyanakkor azt mondja, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a titokzatos vetőmagküldemények másról szólnának, mint egy, az online kereskedelem világához köthető csalástípusról.

Ennek lényege, hogy a termékeit online értékesítő cég, az érintettek tudta és beleegyezése nélkül, azok nevében rendel meg árut saját kínálatából.

Ennek a látszólag értelmetlen dolognak az a jelentősége, hogy így a tényleges vásárlók számára úgy tűnhet az online térben, hogy a webáruház, illetve kereskedő forgalma "pörög", megbízható, hiszen sokan vásárolnak ott. Ennek a csalási módnak több formája létezik, van, hogy valós címekre küld az eladó saját magától rendelt csomagokat hamis ügyfél-regisztrációkkal, de van, hogy a cím is hamis - a lényeg, hogy ezzel javuljon az eladó minősítése, a pozitív visszajelzéseket ugyanis az eladó ilyenkor mások nevében, saját magának adja utólag. Ennek tipikusan a nagy online kereskedelmi platformokon - Amazon, eBay - van jelentősége, ahol a vásárlók jelezhetik az eladóval kapcsolatos elégedettségüket, értékelve a vásárlást.

Illusztráció Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini / Altopress/Michčle Constantini

A washingtoni hivatal azt közölte:

amivel szemben állnak, az nem más, mint "mezőgazdasági csempészet".

Erre utal egyébként az is, hogy a küldemények különösen nagy számban érkeztek Kansas, Ohio, Arizona állam területére, amelyek a mezőgazdasági termelés fontosabb államai közé tartoznak.

De az Agrárminisztérium már 30 államból regisztrált ilyen eseteket július végéig.

Washington államból pedig arról érkeztek információk, hogy olyan gazdák is kaptak vetőmagvakat, akik egyébként rendeltek ilyeneket, csak épp belföldi áruházból.

A Business Insider pedig arról számol be, hogy egyes mezőgazdasági szakértők szerint nagyon komolyan kell venni ezeket a küldeményeket.

Ha ugyanis a magvak kártékony, invazív fajokhoz tartoznak és szétszóródnak, azok nagyon hamar egész államok mezőgazdasági termelését sodorhatják veszélybe.

Kiderült ugyanakkor az is, hogy a csomagküldemények egy részének kínai nyilvántartása hamis volt. Erre az után derült fény, miután néhány elküldött csomagnak a kínai postahivataloknál ellenőrizték a feladási körülményeit.

A kínai külügyi szóvivő azt mondta: a kínai postaszolgálat maradéktalanul betartja a magvak küldésére vonatkozó külön szabályokat.