A kormány 35 milliárd forint támogatást kínál az egészségipari vállalatoknak

GYÖRGY László
Békéscsaba, 2020. július 1. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az Opel, Honda, Mazda, Kia és Isuzu autók értékesítésével és szervízelésével foglalkozó Körös Autócentrum Kft. bértámogatási okiratának átadásán a cég békéscsabai telephelyén 2020. július 1-jén. Békés megyében 844 millió forintból 5512 ember munkahelyét sikerült megmenteni a gazdaságvédelmi akciótervvel - mondta az államtitkár. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Szeptemberben 35 milliárd forint értékben pályázati felhívást tesz közzé a szaktárca a hazai egészségipari gyártók fejlesztése érdekében - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, Budapesten.
Vágólapra másolva!

György László hozzátette, hogy a támogatás része az összesen 85 milliárd forintos egészségipari fejlesztési koncepciónak.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Forrás: MTI/Rosta Tibor

Lengyel Györgyi egészséggazdaságért felelős miniszteri biztos stratégiai fontosságúnak nevezte az egészségipar fejlesztését. Szavai szerint "a járványügyi helyzet is megmutatta, hogy az ellátásbiztonság milyen fontos, nemcsak veszélyhelyzetben, hanem a mindennapokban is az egyik legfontosabb közügy."

Hozzátette: 2018 ősze óta zajlik a kormányzati munka a háttérben, az egészségipari átfogó stratégiának megalkotása az elmúlt hónapokban láthatóvá vált mindenki számára.

Lengyel Györgyi elmondta:

a stratégiai törekvésekkel összhangban állnak a kormány döntései mind a Pénzügyminisztériumnál lévő 50 milliárd forintos támogatás, mind pedig az ITM költségvetésében szeptembertől rendelkezésre álló egészségipari gyártóvállalatok támogatását szolgáló 35 milliárd forintos támogatás.

Ezt az összeget a hazai kapacitások fejlesztésére fordítják, amely biztosítja a vállalatok technológiai előre lépését, a 21. századi egészségügyi ellátás szolgálatát, ezen keresztül a lakosság ellátásának biztonságát olyan termékekkel, amelyek a járványügyi védekezés, a veszélyhelyzet idején kulcsfontosságúak.

Ismertette, hogy

a stratégiát a nemzetközi gyakorlatok megvizsgálása alapozta meg, emellett megkérdezték az ágazati szereplőket, intézményeket, orvostudományi képzést folytató egyetemeket, kutatóközpontokat és a társminisztériumokat is.

A 35 milliárd forintos keretösszeg számszerűsítésekor a német kormány hasonló célokra fordítandó összegét viszonyították GDP (bruttó hazai termék) arányosan.

Közölte: az egészségipari cégek körében elvégeztek egy nagymintás kutatást is. Kiválasztottak 6677 céget, amelyek főtevékenységük, vagy legalább két melléktevékenységük szerint egészségipari vállalkozásnak tekinthetők. Ezek 73 százaléka, 4896 számít működő cégnek. Elemezték a vállalkozások termékpalettáját, erősségeiket, támogatandó területeiket, ezzel párhuzamosan készült egy terméklista arról, hogy mit vásárol egy egészségügyi intézmény.

Ezek alapján a felhívásban négy támogatási célcsoportot jelölnek majd meg:

  • Az első típusú támogatási célcsoportba azon egészségügyi vállalkozások tartoznak, amelyek jelentős gyártási, fejlesztési potenciállal vagy ígéretes projektötletekkel rendelkeznek már most is.
  • A második célcsoportot azon vállalatok jelentik, amelyek az egészségiparnak alapanyagokat, alkatrészeket gyártanak vagy veszélyhelyzetben gyorsan át tudnak állni az egészségiparban használatos termékek gyártására.
  • Nyitva áll ez a pályázat a harmadik csoportban azoknak, akik termelékenységjavításra, technológiai váltásra, irányításmenedzsment fejlesztésre vagy energiahatékonyságra irányuló beruházást kívánnak megvalósítani.
  • A negyedik célcsoport pedig olyan kutatás-fejlesztési projektek támogatását jelenti, amelyekkel az elmúlt időszakban, főleg a veszélyhelyzet során lehetett találkozni, de komoly innovációs teljesítményt jelentenek és rövid időn belül valamilyen termékben tudnak megjelenni.

A támogatandó projektméretet még nem határozták meg, ez függ a beérkező pályázatoktól is,

az viszont eltökélt céljuk, hogy a támogatási intenzitás maximum 50 százalék legyen

- tette hozzá a miniszteri biztos.