Ezért háromszorozódott meg egy nap alatt a fényképezőgyártó cég értéke

Pillants a színfalak mögé - 10 teljesen különböző munka tapasztalatai fotós fényképezés fotózás fényképezőgép
Vágólapra másolva!
Egyetlen nap alatt a háromszorosára emelkedett az Eastman Kodak részvényeinek árfolyama arra a hírre, hogy az évtizedek óta a fotóipari termékeiről – elsősorban a fényképezőgépeiről - közismert cég egy egészen új üzletágat indítva, gyógyszerészeti alapanyagok gyártásába kezd.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a Covid-19 világjárvány felerősítette azokat a régóta élő félelmeket, amelyek szerint az Egyesült Államok a gyógyszeripari alapanyagokat tekintve függ a két ázsiai gazdasági nagyhatalomtól, Kínától és Indiától – elemzi az ügy hátterét a Market Watch cikke. Ebből kiindulva döntött úgy a Trump-adminisztráció:

765 millió dolláros hitelt nyújt az Eastman Kodaknak, hogy beindítsa a saját üzletágát ezen a területen.

A hírre a cég részvényei meredek emelkedésbe kezdtek, és egy nap alatt több mint 200 százalékkal drágultak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A kormány lépését a jelek szerint Egyesült Államok-szerte széles konszenzus övezi, hiszen a bejelentést New York állam kormányzója, Andrew Cuomo is üdvözölte, hangsúlyozva, hogy nem szeretnének többé kínai vagy más külföldi szállítmányoktól függni az életmentő gyógyszereket tekintve.

Ebben az ágazatban az Eastman Kodak az első cég, amely ilyen támogatást kap az amerikai kormányzattól.

Korábban a két autóipari óriásvállalat, a Ford és General Motors részesült rendkívüli hitelben, hogy – eredeti profiljukat bővítve – lélegeztető gépeket és arcmaszkokat is gyártsanak.
Az Eastman Kodak a közelmúltban egyébként már a poklok poklát is megjárta, ugyanis az eladások drasztikus visszaesése miatt 2011-ben annyira nehéz helyzetbe került, hogy kénytelen volt csődvédelmet kérni maga ellen, amelyből csak két évvel később sikerült kilábalnia.