Nagy európai szénhidrogén-ipari vállalatok - az Eni, a BP és a Total - megerősítették, hogy valóban kivételesen értékes tengeri gázlelőhely húzódik Egyiptom partjaihoz közel, a Nílus deltavidékével szemben - számol be arról az Oilprice a vállalatok közleményei alapján. Ez a lelet további komoly tartalékokat ad Egyiptom eddig is jelentősnek gondolt földgáztartalékához.

Egyes források már korábban beszámoltak arról, hogy értékes földgáztartalékokat rejt a Földközi-tenger Egyiptomnál, a Nílus deltájánál.

A becslések szerint nagyjából 7 milliárd köbméter földgáz rejtőzik a vizek alatt.

A vállalatok mostani bejelentése azért érdemel külön figyelmet, mert az Eni elvégezte a próbafúrásokat egy koncessziós területen. Ennek eredményeként megerősítést kapott, hogy a térségben nem csak nagy mennyiségű tartalék áll rendelkezésre, hanem az ki is aknázható.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Tang Ke

Viszonyításként: a MEKH adatai szerint, 2018-2019 telének teljes magyarországi gázfelhasználása 4,36 milliárd köbméter földgáz volt.

Az Eni közlése persze nem azt jelenti, hogy ebből az egy pontból ki lehet emelni a teljes tartalékot. Azt viszont igen, hogy ott hamarosan komoly termelés veheti kezdetét: a cégek tájékoztatása szerint, a Bashrush nevű földgázkút idővel akár 2-3 millió köbméter földgázt is adhat egyetlen nap alatt.

null

null

Az olasz vállalat az Észak-El-Hammad koncesszióban, ahol a Bashrush található, 37,5 százalékos tulajdonrésszel bír, a BP hasonló részesedéssel rendelkezik. A Totalé a maradék 25 százalék.

A vállalat szerint a koncessziós területen a szükséges infrastrukturális beruházások viszonylag olcsón megvalósíthatók és a mező bevonható a termelésbe.

Ezt erősítette meg a Total kutatásokért és feltárásokért felelős alelnöke is.

Az elmúlt években Egyiptom a Földközi-tenger térségének egyre fontosabb szereplőjévé vált a földgáziparban. Az Eni 2015-ben azonosította a Zohr nevű mezőt, amely a térség valaha megtalált legnagyobb földgázmezője. Az elmúlt években jelentős érdeklődés fordult Egyiptom szárazföldi nyersanyagtartalékai, például aranya irányába is. Erről ebben a cikkében írt az Origo.