A techmilliárdosok voltak az első félév nagy nyertesei

Horizontal AWARD WINNERS MAKING A FACE (FILES) In this file photo taken on October 22, 2019 Blue Origin founder Jeff Bezos speaks after receiving the 2019 International Astronautical Federation (IAF) Excellence in Industry Award during the the 70th Intern
Jeff Bezos
Vágólapra másolva!
Miközben az elmúlt hónapok komoly nehézségeket hoztak a világgazdaságban, ezt a technológiai óriások milliárdos tulajdonosai kevéssé érezték meg. Sőt, a szupersztár vállalkozók vagyona jelentősen nőtt, amit elsősorban a növekvő online aktivitás fűtött.
Vágólapra másolva!

A technológiai szektorban dolgozó milliárdosok összvagyona közel megduplázódott 2016 óta – derül ki a Bloomberg adataiból. A techmilliárdosok az elmúlt négy évben 751 milliárdról 1400 milliárdra növelték a nettó vagyonukat. Ezzel a technológiai szektorban mért vagyongyarapodás üteme jócskán lehagyta az összes többi iparágét.

Napjainkban a világ tíz leggazdagabb emberéből hét a technológiai szektorban dolgozik, az összesített nettó vagyonuk pedig 666 milliárd dollár, ami 147 milliárdos növekedést jelent eddig 2020-ban.

A top 10-ben egyébként csak olyan személyek veszítettek idén a vagyonukból, akik nem a technológiai szektorban tevékenykednek: a luxusmogul Bernard Arnault, illetve Warren Buffett legendás befektető, a Berkshire Hathaway vezetője.

A legnagyobb nyertesek között pedig olyanok találhatók, mint Elon Musk, aki közel duplájára, 69,7 milliárd dollárra növelte a vagyonát ebben az évben, köszönhetően elsősorban a Tesla tőzsdei szárnyalásának – írja az RT.com. A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos közben 63,6 milliárd dollárt keresett eddig 2020-ban. Az Amazon alapítójának vagyona nemrég átlépte a 200 milliárd dollárt is. Mellettük Mark Zuckerberg 9,1 milliárd dollárral lett gazdagabb eddig 2020-ban.

Elon Musk majdnem duplájára növelte idén a vagyonát Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Mindez arra utal, hogy a gazdasági aktivitás egyre inkább tevődik át a digitális térbe – mondta Luigi Zingales, a University of Chicago professzora. Hozzátette, a mostani a helyzet annyiban különleges, hogy ez a rendkívüli vagyongyarapodás mindössze hetek alatt történt meg, noha normálisan évek alatt lehetne ennyit keresni.

A teljes képhez tartozik, hogy a milliárdos cégvezetők vagyoni változásai elsősorban az általuk birtokolt részvényekhez kötődnek. Vagyis a fent említett szereplők igen hirtelen tudnak nagyon sokat keresni és nagyon sokat veszíteni is (papíron), annak függvényében, miként teljesít a vállalatuk a tőzsdén.

A statisztikák közben jól mutatják, milyen hatalmasra nőttek az amerikai technológiai óriások. Az öt legnagyobb amerikai techcég (Apple, Amazon, Alphabet, Facebook, Microsoft) összesített piaci értéke a teljes amerikai GDP nagyjából 30 százalékát teszi ki.

A piaci értékük ráadásul közel megduplázódott a 2018 végén mérthez képest.