Miközben az elmúlt hónapok komoly nehézségeket hoztak a világgazdaságban, ezt a technológiai óriások milliárdos tulajdonosai kevéssé érezték meg. Sőt, a szupersztár vállalkozók vagyona jelentősen nőtt, amit elsősorban a növekvő online aktivitás fűtött.

A technológiai szektorban dolgozó milliárdosok összvagyona közel megduplázódott 2016 óta – derül ki a Bloomberg adataiból. A techmilliárdosok az elmúlt négy évben 751 milliárdról 1400 milliárdra növelték a nettó vagyonukat. Ezzel a technológiai szektorban mért vagyongyarapodás üteme jócskán lehagyta az összes többi iparágét.

Napjainkban a világ tíz leggazdagabb emberéből hét a technológiai szektorban dolgozik, az összesített nettó vagyonuk pedig 666 milliárd dollár, ami 147 milliárdos növekedést jelent eddig 2020-ban. A top 10-ben egyébként csak olyan személyek veszítettek idén a vagyonukból, akik nem a technológiai szektorban tevékenykednek: a luxusmogul Bernard Arnault, illetve Warren Buffett legendás befektető, a Berkshire Hathaway vezetője.

A legnagyobb nyertesek között pedig olyanok találhatók, mint Elon Musk, aki közel duplájára, 69,7 milliárd dollárra növelte a vagyonát ebben az évben, köszönhetően elsősorban a Tesla tőzsdei szárnyalásának – írja az RT.com. A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos közben 63,6 milliárd dollárt keresett eddig 2020-ban. Az Amazon alapítójának vagyona nemrég átlépte a 200 milliárd dollárt is. Mellettük Mark Zuckerberg 9,1 milliárd dollárral lett gazdagabb eddig 2020-ban.

Elon Musk majdnem duplájára növelte idén a vagyonátForrás: AFP/Brendan Smialowski

Mindez arra utal, hogy a gazdasági aktivitás egyre inkább tevődik át a digitális térbe – mondta Luigi Zingales, a University of Chicago professzora. Hozzátette, a mostani a helyzet annyiban különleges, hogy ez a rendkívüli vagyongyarapodás mindössze hetek alatt történt meg, noha normálisan évek alatt lehetne ennyit keresni.

A teljes képhez tartozik, hogy a milliárdos cégvezetők vagyoni változásai elsősorban az általuk birtokolt részvényekhez kötődnek. Vagyis a fent említett szereplők igen hirtelen tudnak nagyon sokat keresni és nagyon sokat veszíteni is (papíron), annak függvényében, miként teljesít a vállalatuk a tőzsdén.

A statisztikák közben jól mutatják, milyen hatalmasra nőttek az amerikai technológiai óriások. Az öt legnagyobb amerikai techcég (Apple, Amazon, Alphabet, Facebook, Microsoft) összesített piaci értéke a teljes amerikai GDP nagyjából 30 százalékát teszi ki. A piaci értékük ráadásul közel megduplázódott a 2018 végén mérthez képest.