Precedens lehet a közösségimédia- és a keresőóriás ellen tervezett lépésből

Google, logó, alkalmazás, telefon
A picture taken on October 1, 2019 in Lille shows the logo of mobile app Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook, Google and Messenger are displayed on a tablet. (Photo by DENIS CHARLET / AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztrália rá akarja kényszeríteni a két techóriást, a Facebookot és a Google anyavállalatát, az Alphabetet arra, hogy – a helyi sajtótermékek védelme érdekében - fizessenek a tőlük átvett tartalmak után. A lépés precedensértékű, ezért a világ minden táján kiemelt figyelem kíséri a történéseket.
Vágólapra másolva!

A Reuters arról ír, hogy

Ausztrália úttörő szerepre vállalkozik, és a világon elsőként, még az idei évben szeretne olyan törvényi szabályozást életbe léptetni, amelynek alapján a két nagy technológiai cégnek jogdíjszerű konstrukcióban fizetnie kell majd az ausztrál sajtóból átvett hírekért.

Josh Frydenberg, a kormány pénzügyminisztere szerint ez egy teljesen indokolt intézkedés az ország médiavállalatainak védelme érdekében, ugyanis a mostanra alaposan megváltozott piaci viszonyok között a helyi média jövőjéről van szó.

Kongresszusi meghallgatás az online platformok piaci súlyának kérdésében július 29-én Washingtonban Forrás: AFP/Graeme Jennings

Külön érdekességet ad a történethez, hogy az ausztrálok fellépésére egyfelől egy olyan időszakban kerül sor, amikor a Facebook és a Google világszerte elhárította magától a szigorúbb piaci szabályozásra irányuló törekvéseket, másfelől közvetlenül azután, hogy kongresszusi meghallgatásukon

az Egyesült Államok törvényhozói azt vetették a szemükre, hogy visszaélnek piaci erőfölényükkel.

Az ausztrál kormányzat korábban nem feltétlenül akart ilyen drasztikus lépéshez folyamodni, hiszen a tavalyi év végén felkérte a Facebookot és a Google-öt, hogy állapodjanak meg a helyi médiacégekkel ebben a kérdésben. Miután azonban semmilyen eredmény nem született a tárgyalásokon, ezért a canberrai kormány úgy döntött:

ha döntőbíráskodás révén 45 napon sem történik előrelépés az ügyben, akkor kötelező erejű törvényi rendelkezést léptetnek életbe.

Az ausztrál kormány még az idén fellép a Facebookkal és a Google-lel szemben Forrás: AFP/Denis Charlet

A Google részéről ugyanakkor azzal érvelnek, hogy egy ilyen intézkedés figyelmen kívül hagyná azt a több milliárdos kattintásszámot, vagyis az ausztrál sajtótermékek olvasottságának hihetetlen növekedését, ami pontosan az ilyen internetes platformoknak köszönhető.

Emellett a piaci viszonyokba való beavatkozást is emlegetik az ausztrál kormány szándékaival kapcsolatban, ráadásul egy ilyen szabályozás szerintük olyan üzleti modellt teremtene, amely nem alkalmazkodik a digitális korszakhoz.

Már egy kínai cég a világ legértékesebb közösségi médiavállalata

A Tencent jelenleg a világ legértékesebb közösségi médiavállalata, miután a hongkongi tőzsde keddi kereskedési napján a részvényeik árfolyama 4,52 százalékot emelkedett és ezzel piaci értékben megelőzték a Facebookot.

Az ausztrál kormány igyekezete viszont érthető, hiszen

egy 2019-es tanulmány szerint az elmúlt tíz évben 3000 újságírói állás szűnt meg az országban, miután a hagyományos médiatermékek egyre hátrányosabb helyzetbe kerülnek a hirdetési piacon a Facebookkal és a Google-lal szemben,

amelyek viszont nem fizetnek nekik semmit a tőlük átvett tartalmakért.