Közel 10 százalékkal nőttek a keresetek májusban az előző évhez képest

2020.07.31. 10:10

Májusban a bruttó átlagkereset 398 800 forint volt, 9,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az év első öt hónapjában a bruttó átlagkereset 390 000, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 259 300 forint volt, mindkettő 8,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 409 800 forint volt a bruttó átlagkereset májusban, a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül számolva szintén 9,4 százalékkal, 265 200 forintra nőtt, a kedvezményeket is figyelembe véve 274 500 forintot ért el. 

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 370 600 forintra becsülhető, 8,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 

Január-májusban a reálkereset 5,1 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,5 százalékos növekedése mellett, ezen belül májusban 7 százalékos volt a reálkereset éves emelkedése a 2,2 százalékos inflációval számolva. 

A legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál 9,9 százalékkal, 417 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset májusban a közfoglalkoztatottak nélkül számolva, a költségvetési szektorban 8,9 százalékos növekedéssel 401 ezer forintot ért el.

IllusztrációForrás: Shutterstock

 A vállalkozásoknál alkalmazásban állók létszáma tavaly májushoz viszonyítva 223 ezerrel, 10 százalékkal csökkent. A közfoglalkoztatottak száma 17 ezerrel alacsonyabb, 85 ezer volt.

A feldolgozóiparban 5 százalékos, az építőiparban 11,5 százalékos növekedéssel 413 ezer forintra, illetve 317 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset. Az infokommunikációs szektorban 657 ezer forint, a pénzügyi biztosítási ágazatban 677 ezer forint volt a májusi átlagkereset, ami 9,9 százalékos és 5,2 százalékos növekedést mutat.

A közigazgatás és védelem, valamint kötelező társadalombiztosítás területén 9,5 százalékos emelkedéssel, 477 ezer forintra emelkedett, az oktatásban 4,1 százalékkal, 347 ezer forintra, az egészségügyben 16 százalékkal, 405 ezer forintra nőtt az átlagkereset egy év alatt májusra.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint fellendülést vetítenek előre a legfrissebb béradatokForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kilábalás és a gazdasági fellendülés jeleként értékelte a legfrissebb béradatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Bodó Sándor a keresetek májusi alakulására reagált az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában.  
Az államtitkár a nehéz gazdasági helyzet miatt különösen jelentősnek nevezte, hogy Magyarországon májusban is jelentős mértékben nőttek a bérek.  Egyes ágazatok jelentősen megszenvedték ugyan a járványt, de a bértámogatás, valamint a munkahelyteremtés ösztönzése mind a munkaadókon, mind a munkavállalókon segített - tette hozzá.

Bodó Sándor szerint a béremelkedés folytatódhat a következő hónapokban is, a kormány pedig ősszel meghosszabbíthatja a támogatásokat, ha azt a járvány kiújulása indokolná.