Lejár a határidő ezeknek a régi pénzeknek a beváltására

Magyar Nemzeti Bank, MNB, MNB székház, Szabadság tér 9., székház
Vágólapra másolva!
A bankok és a posták pénteken, július 31-én még díjmentesen beváltják a 2017-ben bevont 2000 és 5000 forintos címletű bankjegyeket, de augusztustól ezt már a Magyar Nemzeti Banknál tehetjük meg ingyen, az országban egyetlen helyen. A bank- és postafiókban ugyanis innentől díjat számíthatnak fel a beváltásra.
Vágólapra másolva!

Mint azt az Origo is megírta korábban,

legfeljebb 2020. július 31. éjfélig válthatók be díjmentesen a bankok és a posta pénztárainál a 2017-ben bevont, de még forgalomban lévő 2000 és 5000 forintos címletek.

Ekkor jár le ugyanis a bevonási határnaptól számított 3 év, amely időszak alatt díjmentesen lehet átváltani ezeket az azonos címletű, törvényes fizetőeszközökre bármely bank- és postafiókban.

Még 10 napig válthatók át ingyenesen ezek a régi bankjegyek a postán

Ingyenesen még tíz napig, 2020. július 31-ig válthatók át a hitelintézetek és a posta pénztárainál használatban lévő bankjegyekre a régi, 2017-ben bevont, 2000 és 5000 forintos címletek, emlékeztet arra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján. A bevont bankjegyek a bevonási határnaptól számítva 3 évig válthatók át díjmentesen azonos címletű, törvényes fizetőeszközökre minden bank- és postafiókban.

2020. július 31. után a posta és a bankok

a továbbiakban is átválthatják az érintett régi címleteket, de már díjat számíthatnak fel érte.

Ahol biztosan díjmentesen átváltják névértéken 2020. augusztus 1 után is, az a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakossági pénztára a 1054 Budapest, Kiss Ernő utca 1. szám alatt. Ebben a pénztárban 2037. július 31-ig lehet beváltani a fenti pénzeket, továbbra is díjmentesen. Vidékről a Magyar Nemzeti Bank 1850 Budapest címre küldött értéklevéllel lehet elintézni a beváltást, melyet átutalással, vagy postán keresztül teljesít a Magyar Nemzeti Bank.

A Magyar Nemzeti Bank székháza - 2020. augusztus 1-től már csak ebben az épületben váltják át díjmentesen a 2017-ben forgalomból kivont 2 és 5 ezer forintos bankjegyeket Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az MNB bevont, de még átváltható fizetőeszközeinek listáján egyébként további bankjegyek esetében is érvényben van a három éves banki és postai díjmentes beváltási idő, ezek közül először a 2001. február elsején kibocsátott húszezer forintos bankjegyek járnak majd le az idei év utolsó napján.