Tovább erősödött a kínai feldolgozóipar teljesítménye júliusban a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérése szerint.

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a júniusi 51,2 pontról 52,8 pontra emelkedett júliusban. A kínai feldolgozóipari BMI ezzel júliusban a harmadik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Elemzők enyhébb javulást vártak, 51,3 pontot jósolva júliusra.
A Caixin kínai gazdasági lap szerint a júliusi felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kínai gazdaság az év második felében folytatja a helyreállást a koronavírus-járvány okozta visszaesést követően. Az új megrendelések és a termelés 2011 januárja óta a leggyorsabb ütemben bővült júliusban. Bár az ország egyes részein a járvány újabb hullámai jelentek meg az elmúlt hónapokban, a koncentrált járványügyi intézkedések nem hátráltatták a feldolgozóipar helyreállását.
A felmérés alapján a kis- és középvállalkozások továbbra is derűlátóan tekintenek az elkövetkező egy év üzleti kilátásaira. Az IHS Markit az adatokkal együtt közzétett közleményben rámutatott: a várakozások szerint a gazdasági tevékenység és a kereslet egyre javul majd.

Sanghaj üzleti negyedeForrás: Nicoco

Egyes szakértők úgy vélik, hogy ha az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, akkor a kínai gazdaság az év második felében tovább erősödik.