Ígéretes befektetési lehetőséget kínálhat a Siemens Healthineers cég, hiszen bekerülhet a DAX indexbe, ami jelentős keresletet támaszthat a társaság részvényei iránt, ez pedig akár komolyabb árfolyamemelkedéssel is járhat. A közelmúltban az anyacégéből, a Siemensből kivált egészségügyi termékeket gyártó vállalat 16,4 milliárd dollárért felvásárolta a Varian Medical Systemset, és ezzel nemcsak a rákgyógyítás felé tett egy hatalmas lépést, de a legnagyobb német vállalatokat tömörítő indexbe való bekerülés is kézzelfogható közelségbe került. 

Az ügylet miatt jelentősen emelkedni fog a cég papírjainak tőzsdei kereskedhetősége, hiszen a felvásárlást részben új részvények kibocsátásából fedeznék, amelyben nem vesz részt az anyacég, így tulajdonhányaduk 85 százalékról 72 százalékra csökkenne - olvasható az Equilor Befektetési Zrt. hírmagyarázatában. Elemzők szerint ez már elég lehet ahhoz, hogy a cég bekerüljön az indexbe, amelyből szinte biztosan ki fog esni az elmúlt időszakban botrányokkal tarkított Wirecard.

A Reuters mindezek kapcsán azt emeli ki, hogy az amerikai cég megvásárlásával a Siemens Healthineers világszinten a rákgyógyászati termékek vezető gyártójává válhat. Az anyavállalatból való 2018-as kiválás óta ez az első olyan tranzakció, amelynek révén jelentős növekedés következhet be a cégnél: a kardiológia és a neurológia után az onkológia területén is erősíthetik pozícióikat.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Diego Azubel

A potenciális növekedési lehetőséget az előrejelzések is alátámasztják, amelyek szerint a rákos megbetegedések előrefordulásának gyakorisága a 2010-ben regisztrált 14 millióról 2030-ra 25 millióra emelkedik. A rákgyógyászati termékek esetében 20 milliárd dolláros piacról van szó, amely éves szinten 6-10 százalék között növekedhet. A Varian felvásárlását a cég részvényeseinek, illetve a felügyeleti szerveknek még jóvá kell hagyniuk.

Tájékoztatás
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!