Idén fordult elő először a történelemben, hogy az év első hat hónapjában csökkent a szénerőművek kapacitása a globális energiatermelésben. Annak ellenére ugyanis, hogy Kínában dominálnak a szénerőművek, világszerte több erőművet zártak be, mint amennyit nyitottak.

Egyre nagyobb szakadék tátong a világ egyes régiói között a szénenergia felhasználásában. Ahogy ugyanis Európában és az USA-ban sorra zárják be a szénerőműveket, Ázsiában továbbra is az erősen szennyező szén a meghatározó – derül ki a Global Energy Monitor kutatásából.

Az ázsiai országok közül Kína továbbra is élen jár a szénenergia használatában, és általában is igaz, hogy az ország a világ legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátója. Jelenleg a Föld összes működő szénerőművének majdnem kétharmada Kínában található, az épülő erőműveknek pedig közel 90 százalékát Kína adja.

Ezzel együtt a jelentés rámutatott, hogy június végén a kínai szénenergia-termelés 40 százalékkal maradt el a tavaly ilyenkor mért szinttől, elsősorban a koronavírus-járvány miatti leállásoknak köszönhetően.

Indiában viszont már egészen más a helyzet. Az országban ugyanis jelenleg befagytak az erőműfejlesztések, ami azt eredményezte, hogy több erőművet zártak be, mint amennyit megnyitottak. Emellett Vietnám, Banglades és Egyiptom egyaránt elkötelezte magát azzal kapcsolatban, hogy csökkenti a szénenergia felhasználását.

Kínában még mindig meghatározók a szénbányákForrás: AFP/Greg Baker

A Global Energy Monitor szénprogramjának igazgatója, Christine Shearer jelezte, a globális csökkenés egyfelől a gazdasági visszaeséseknek, másfelől a járvány közvetlen hatásainak, végül pedig a rekord mértékű európai bezárásoknak tudható be. Hozzátette, számos ország számára a jelenlegi különleges helyzet lehetőséget teremtett arra, hogy elkezdje átszervezni az energiapolitikáját.

A szakértő hangsúlyozta, globális szempontból a legnagyobb kérdést most Kína jelenti, mivel egyelőre nem világos, Peking milyen energiapolitikával hajtja végre a következő ötéves tervét.

Mindent összevetve, világszerte 18,3 gigawatt szénenergiát termeltek az országok az idei első félévben, miközben 21,2 gigawattnyi kapacitást állítottak le. A bezárások jelentős részét Európa adta (8,3 gigawattal), de az USA is 5,4 gigawattnyi szénenergia-kapacitást állított le. Mindeközben Japánban úgy nyílt meg 1,8 gigawattnyi kapacitás, hogy bejelentették, 100 elöregedett egységet bezárnak.

A tervezett új üzemek közül, világszerte, 72 gigawattnyi kapacitással bíró bánya fejlesztését állították le az első félévben – elsősorban Indiában és Kínában –, és jelenleg 190 gigawattnyi kapacitás áll fejlesztés alatt.