A Twitter 250 millió dolláros büntetésre számíthat, ez lehet, csak a kezdet

Twitter, logó
(FILES) In this file photo taken on September 4, 2019 shows the logo of the US social networking website Twitter, displayed on a smart-phone screen, in Lille, northern France. - Several features on Twitter were down on October 2, 2019, the platform said, with users from Japan to the USA reporting they were unable to log in, use the mobile app or see direct messages."We've been experiencing outages across Twitter and TweetDeck," the social media giant said in a statement, without giving a reason for the disruption. "You might have had trouble Tweeting, getting notifications, or viewing DMs. We're currently working on a fix, and should be back to normal soon." (Photo by Denis Charlet / AFP)
Vágólapra másolva!
A Twitter nemrég közölte, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 250 millió dolláros bírság kiszabására készül, mert a közösségi média vállalat helytelenül kezelte és használta fel bizonyos felhasználók e-mail címét és telefonszámát.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Twitternél a hetekben ennél nagyobb botrány is kirobbant, de úgy tűnik mégsem a Bitcoin-csalás miatt kapja meg legújabb büntetését a vállalat. Akkor egyébként több híresség és befolyásos személy fiókját törték fel hackerek,

akik egy posztban azzal az ígérettel csaltak ki bitcoinokat az oldalak követőitől, hogy az utalt összeg dupláját küldik vissza.

A mostani bírság oka, hogy a Twitter 2012 és 2019 között a bizonyos felhasználók telefonszámát és e-mail címét használta fel arra, hogy célzott hirdetésekkel bombázza őket, pedig ezeket az adatokat a felhasználók fiókjuk nagyobb biztonsága érdekében adták meg. A cég szerint mindez "véletlen" volt.

Illusztráció Forrás: AFP/Denis Charlet

Ugyan a Twitter tavaly októberben befejezte a gyakorlatot, de az FTC szerint több éven át szabályokat szegtek azzal, hogy nem adtak kellő adatkezelési tájékoztatást a felhasználóknak, akik nem tudtak arról, hogy a célzott hirdetések testreszabásához is használják az adataikat.