A Twitter nemrég közölte, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 250 millió dolláros bírság kiszabására készül, mert a közösségi média vállalat helytelenül kezelte és használta fel bizonyos felhasználók e-mail címét és telefonszámát.

Ugyan a Twitternél a hetekben ennél nagyobb botrány is kirobbant, de úgy tűnik mégsem a Bitcoin-csalás miatt kapja meg legújabb büntetését a vállalat. Akkor egyébként több híresség és befolyásos személy fiókját törték fel hackerek, akik egy posztban azzal az ígérettel csaltak ki bitcoinokat az oldalak követőitől, hogy az utalt összeg dupláját küldik vissza.

A mostani bírság oka, hogy a Twitter 2012 és 2019 között a bizonyos felhasználók telefonszámát és e-mail címét használta fel arra, hogy célzott hirdetésekkel bombázza őket, pedig ezeket az adatokat a felhasználók fiókjuk nagyobb biztonsága érdekében adták meg. A cég szerint mindez "véletlen" volt.

IllusztrációForrás: AFP/Denis Charlet

Ugyan a Twitter tavaly októberben befejezte a gyakorlatot, de az FTC szerint több éven át szabályokat szegtek azzal, hogy nem adtak kellő adatkezelési tájékoztatást a felhasználóknak, akik nem tudtak arról, hogy a célzott hirdetések testreszabásához is használják az adataikat.