Ezúttal egy 6 kilogramm súlyú tanzanittal jelentkezett Saniniu Laizer, az a tanzániai bányász, aki néhány hete két, óriási drágakövet már eladott az államnak. A világ alighanem legszerencsésebb bányásza most 2 millió dollárral lett gazdagabb.

Újabb óriási méretű tanzanitot talált az a helyi bányász, aki néhány hete már leadott két gigantikus példányt a világ legritkább ásványából képződött drágakövekből. Azok közül az egyik súlya 9,27 kilogramm volt, a másik valamivel nehezebb 5 kilogrammnál. A nem mindennapi szerencséről az Origo az alábbi cikkében írt:

Rögtön kettőt talált a világ legritkább drágakövéből egy szerencsés bányász

Valószínűleg örökre megváltozik az élete annak a tanzániai bányásznak, akitől az ország kormánya komoly összeg ellenében vette át az általa megtalált két tanzanitkövet. A kizárólag egy helyszínen található drágakövek a valaha megtalált legnagyobbak - írja a Reuters. A két, sötétkék-ibolya színű, alkarméretű drágakövet Saniniu Laizer az ország északi részén lévő tanzanitbányák egyikében találta.

Az Africanews most arról számol be, hogy a szerencsés bányász most egy 6 kilogrammos kövön is túladott, 2 millió dollárért, azaz több mint 600 millió forintért.

A férfi azt nyilatkozta, hogy Fortuna újabb, elképesztően széles mosolya sem fogja őt vagy életmódját megváltoztatni, pusztán egy tehenet fog levágni csordájából, hogy a hozzá közel állókkal megünnepelje az újabb sikert. Egyébként a kövekért kapott pénzt a helyi közösségek fejlesztésére fordítja. A bányász elmondta, hogy korábban már két iskola létrehozását is finanszírozta az azokból szerzett jövedelemmel.

null

null

Ehhez kapcsolódik egyébként az, hogy Laizer személyéről meglehetősen ellentmondásos információk jutottak el a külföldi sajtóba. Az első hírek még arról szóltak, hogy kétkezi, szegény sorsú bányászról van szó, aki valószínűleg nemcsak maga, hanem gyermekei szerencséjét is megcsinálta a korábban megtalált két kővel. Később viszont olyan információk érkeztek, amik szerint a bányász valójában egy viszonylag jómódú vállalkozó, aki koncessziós engedéllyel végzi tevékenységét. Bár nem ipari módon dolgozik, a köveket nem is személyesen ő, hanem alkalmazottai találták meg.

A tanzanitot csak néhány évtizede fedezték fel, és azért számítanak a világ legritkább drágaköveinek, mert csak egyetlen helyen, a Kilimandzsáró lábánál fordulnak elő. A BBC egy geológus szakértőre hivatkozva egyébként azt közli, a becslések szerint a tanzanitkészletek nagyjából 20 év múlva ki is merülnek.