Időszerű az otthoni, illetve rugalmas munkavégzés szabályozási kereteinek megújítása. Főleg a kis- és közepes vállalkozások számára, amelyek a multikhoz képest kisebb arányban tudták a távmunkát biztosítani, eddig nem voltak másolható példák, modellek – írja a Magyar Hírlap.

A járványhelyzet bizonyította, hogy igazán égető a részmunkaidő, illetve a néha vagy általában otthonról is végezhető munkavégzés jogi és szabályozási kereteinek a megújítása – mondta a lapnak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) olyan törvényt, illetve módosítást kezdeményezett, amely elősegítheti a távmunkát, a rugalmas munkavégzést, mivel ez is hozzárulhat az álláshelyek megtartásához.

Ha csak a múlt évi hivatalos uniós statisztikákat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy Bulgária után Magyarországon a legkisebb a heti 36 órát nem meghaladó mértékű részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya.

Magyarország ugyanakkor az elmúlt években az unió egyik legkiemelkedőbb, igazán impozáns foglalkoztatási javulását produkálta, 2010 és 2019 között a 20–64 évesek foglalkoztatási rátája 15,4 százalékponttal növekedett.

Ám a növekedés szinte mind a teljes munkaidősök körében történt. A korcsoportnak mindössze három százaléka tud most is részmunkaidős munkakörben dolgozni, ez csupán 233 ezer fő a KSH adatai szerint. Míg a teljes munkaidős létszám 2010–2019 között 766 ezerrel emelkedett, addig a részmunkaidős mindössze 13 ezer fővel nőtt.

A rugalmasság megtartó erőnek számít a munkaerőpiaconForrás:Shutterstock

A járvány idején láthattuk, a szülők közül legalább az egyiknek folyamatosan otthon kellett maradni ahhoz, hogy a gyerekek felügyelete megoldott legyen a digitális otthoni oktatás idején. A munkaadók ebben a helyzetben átértékelték a hozzáállásukat a rugalmas megoldásokhoz, azonban főleg a kkv-k számára nem voltak másolható példák, modellek. Nagy segítséget jelent a vállalkozóknak, ha munkaszerződés mintákat kaphatnak, de érdemes lenne a teljes folyamatot is felülvizsgálni.

A szakértő úgy látja, egy jó munkahelyre szívesen járnak akár távolabbról is, akkor, ha a családi helyzetük megengedi. Egy vezető kezében a rugalmasság olyan eszköz, amitől jobb lesz a munkahelyi légkör, erősödik a bizalom, s ezáltal a munkatársak elkötelezettsége is növekszik.

Természetesen a bértámogatás vagy/és a járulékkedvezmény mindenképp fontos ezekben az esetekben is. A kormány már a 2013-ban bevezetett munkahelyvédelmi akcióban is teljes járulékkedvezményt adott a részmunkaidőben dolgozó kisgyermekesek után.

Forrás: Magyar Hírlap