A Richter Gedeon Nyrt., valamint a Palette Life Sciences AB bejelentették, hogy az Európai Gazdasági Térség 30 tagállamára vonatkozó decentralizált törzskönyvezési eljárás keretében a Richter és a Palette a Lidbree-re vonatkozóan megkapták a nemzeti forgalombahozatali engedélyt az Egyesült Királyságban - olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A termék egy saját fejlesztésű, innovatív, hőre zselésedő, méhen belüli gél, amely jelentős fájdalomcsillapító hatást nyújthat hétköznapi nőgyógyászati beavatkozások során.

A Lidbree forgalombahozatali engedélyét klinikai kutatásokból és a belső női nemi
szervek érzőidegekkel átszőtt területeinek vizsgálatából származó számottevő adatmennyiség támasztja alá. A klinikai vizsgálat megállapította, hogy a Lidbree kezelést követően jelentősen csökkent a nőgyógyászati beavatkozáson áteső hölgyek fájdalom- és diszkomfort érzete.
Kutatócsoportunk a méh teljes belső felületén felszíni fájdalomidegeket azonosított, amilehetővé teszi lokális fájdalomcsillapítás alkalmazását számos nőgyógyászati beavatkozássorán, mint például méhen belüli eszköz (IUD) felhelyezésekor, vagy a méhnyakból, illetve améhből szövetminta vételezésekor- mondta Gunvor Ekman-Ordeberg, a Karolinska Intézet orvosprofesszora, a Lidbree program alapítója. Ezek olyan eljárások, amelyeket rutinszerűen jelenleg fájdalomcsillapítás nélkül hajtanak végre. A Lidbree egy innovatív érzéstelenítő hatású lidocaine tartalmú gél, amely felhelyezéskor a méh nyálkahártyájához tapad és ezáltal kiváló fájdalomcsillapító hatást nyújt. A több mint 40 éven át tartó kutatások megkoronázása, hogy a klinikai gyakorlat számára elérhetővé válik egy innovatív, egyszerű, de hatásos készítmény.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A Richter és a Palette 2017 októberében állapodtak meg ennek a fájdalomcsillapító hatású gyógyszerkészítménynek az Európában és bizonyos, egyéb piacokon történő forgalmazásáról."Minden támogatást megadunk partnerünknek, a Richternek ahhoz, hogy sikeresen vezessék be a készítményt. Ugyanakkor, jövőbeli regionális partnercégekkel együttműködve tervezzük
további piacokon is a termék bevezetését, mint például az Egyesül Államokban" - tett hozzá
Helena Jansson, a Palette Life Sciences AB ügyvezető igazgatója.
Vártunk már erre a hatósági engedélyre és nagy örömmel tekintünk a Lidbree bevezetése elé valamennyi szerződött piacunkon annak érdekében, hogy tovább javítsunk a nőgyógyászati beavatkozások idején fájdalmat tapasztaló nők életminőségén - nyilatkozta Horváth Tibor, a Richter Gedeon Nyrt. kereskedelmi igazgatója.