Argentína megállapodást kötött a legnagyobb hitelezőivel a 65 milliárd dolláros adóssága átütemezéséről. Ezzel egy hosszú tárgyalássorozat ért sikeresen véget, amelynek az volt a tétje, hogy Argentína elkerülje a rendezetlen államcsődöt.

Az argentin kormány bejelentette, hogy kompromisszumra jutott az ország adóssága szempontjából kulcsfontosságú hitelezőkkel, amely „jelentős adósságkönnyítést" jelent az országnak.

A megállapodás a kormány és a nagy befektetési vállalkozások, köztük a BlackRock, az Ashmore Group és a Fidelity Investments között, több hónapon át tartott, és a Bloomberg elemzői szerint ez az első lépés az egyre gyengébb állapotú gazdaság stabilizálása felé. Az infláció 45 százalék körüli, az argentin peso értékének több mint felét elvesztette néhány év alatt, és a bruttó hazai termék (GDP) a harmadik egymást követő évben csökken.

Alberto Fernandez argentin elnök szerint a megállapodás tíz év alatt 38 milliárd dolláros könnyítést jelent majd az ország számára.

A három legnagyobb hitelezőből álló csoport egy közös nyilatkozatban reagált, melyben bizakodóak voltak Argentína kilátásait illetően.

Alberto Fernández argentin elnökForrás: AFP/Juan Mabromata

Robert Koenigsberger, a Gramercy Fund Management alapítója elmondta, hogy az ország és a hitelezők hetekig tettek egymásnak ajánlatokat, az egyeztetések a Zoom alkalmazáson keresztül folytak, megvitatva többek közt a fizetési késedelem hosszát, a kötvényszerződéseket, és a szerkezetátalakításhoz szükséges értékpapírok kamatának fizetését.

A nagy áttörést azonban augusztus 2-a hozta el, amikor Martin Guzman argentin gazdasági miniszter és Jennifer O'Neil, a BlackRock ügyvezető igazgatója egy olyan megállapodást körvonalaztak, amely szerint Argentína tíz év alatt mintegy 37,7 milliárd dolláros adósságcsökkentést kap.

Mauricio Macri, a korábbi elnök hiába ígérte a hitelezőknek a növekedés éveit, nem volt képes teljesíteni azt, így a beruházások által vezérelt fellendülés elmaradt. Az infláció megugrott és az ország kénytelen volt a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni egy rekordméretű, 56 milliárd dolláros mentőcsomagért. A szerkezetátalakítást a jelenlegi elnök, Alberto Fernandez kezdte el, miután decemberben átvette a hatalmat, mivel az adósságteher már nem volt fenntartható.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója, Kristalina Georgieva egy tweetben dicsérte a megállapodást, mondván, hogy az jelentős előrelépésnek számít. Guzman gazdasági miniszter szerint Argentína lezárta az alappal folytatott korábbi készenléti megállapodást, és új megállapodásra törekszik, amely „nagyon különbözik" majd a korábbitól. Ennek megszerzése elvileg könnyebb lehet az alacsonyabb államadósság-terhek mellett.

A kormánynak a hónapok óta a koronavírus miatt lezárt gazdaság újraindítására és a növekedés fellendítésére kell összpontosítania, miközben az ország gazdasági teljesítménye éppen csökken a járvány hatására. A Bank of America elemzői a GDP 13,5 százalékos csökkenését jelzik előre idén, míg az argentín központi bank közgazdászai 12 százalék körüli visszaeséssel kalkulálnak.

Forrás: Bloomberg.com