Stabilizálódott a kiskereskedelmi forgalom júniusban

Koronavírus, vírus, Budapest, maszk, arcmaszk, védőmaszk, bolt, üzlet, kirakat, vásárlás, bevásárlás
Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi üzletek júniusban már járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban, így forgalmuk volumene a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült, naptárhatástól megtisztítva lényegében nem változott az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,9 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,4, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletekben 2,5 százalékkal mérséklődött az értékesítés. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból júniusban 7,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal nőtt, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1048 milliárd forint volt júniusban.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,3 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Takarékbank elemzői szerint a következő hónapokban tovább javulhat a kiskereskedelmi forgalom. A forgalom növekedését támogatja, hogy egyre többen térnek vissza munkahelyükre, illetve a teljes foglalkoztatásba, mintegy 170 ezer egészségügyi dolgozó kapott félmillió forint jutalmat, júliustól 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok, 30 százalékkal a szakiskolai oktatók, novemberben 20 százalékkal az egyészségügyi szakdolgozók bére. Így a munkaerőpiac javulásával és a továbbra is dinamikus bérnövekedés (az első öt hónapban 8,8 százalékkal nőttek a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bérei, míg 5,1 százalékkal a nettó reálbér) mellett az elhalasztott fogyasztás is szerepet játszhat a kiskereskedelmi forgalom várható felfutásában, ez utóbbi egyes területeken kifejezetten látszik is.

- prognosztizálja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A járványhelyzet előtti szint elérése az idei év végén, a jövő év elején várható a kiskereskedelemben.