Továbbra is jelentős kereslet várható a szuperállampapír iránt

grafikon, diagram, kördiagram
Vágólapra másolva!
A járvány lecsengésével megnőtt a lakosság állampapír vásárlási kedve, a befektetők újra visszatértek a korábbi mennyiség vásárlásához, így hetente 30 és 50 milliárd forint közötti összegben fogy a Magyar Állampapír Plusz. Mivel az értékpapírnak nincs hasonlóan vonzó alternatívája, ezért továbbra is jelentős kereslet mutatkozik majd iránta - írja elemzésében a Növekedés.hu.
Vágólapra másolva!

A lakossági állampapírok állománya június végére 8864 milliárd forintra nőtt az előző hóvégi 8754 milliárd forintról, amelyben jelentős szerepe volt a Magyar Állampapír Plusznak (MÁP Plusz) is, melynek állománya a 110 milliárdos teljes lakossági állampapír növekedés 54 százalékát tette ki, 4110 milliárd forintra növekedve.

Bár a vírusjárvány hatására csökkent állampapír vásárlási kedv miatt a mostani lakossági állampapír állomány értéke még mindig 210 milliárd forintos lemaradásban van a tavaly év végi eredményhez képest,

amennyiben azonban fennmarad a jelenlegi heti 30-50 milliárdos MÁP Plusz érdeklődési szint, ez a különbség gyorsan eltűnik majd.

Jelenleg sem a kamatok oldaláról, sem az esetleges komolyabb jövőbeni hozamsüllyedés oldaláról nem kapnak támogatást a magyar kötvényalapok, így nem várható, hogy versenyre kelnek a MÁP Plusszal, főleg, hogy a kockázatuk is magasabb.

A tőzsdei teljesítmény világszerte elvált a reálgazdasági folyamatoktól. Az olló rendkívül szélesre nyílt, ami a nemzetközi jegybankok gigantikus kötvényvásárlásaira és hitelprogramjaira vezethető vissza. Következésképpen a részvénypiacok jelenleg drágák, miközben a kockázatok magasak. Nem lehet kizárni a járvány egy újabb hullámát sem, ami jelentősen visszavetné a világgazdasági növekedést.

A részvénypiacokon tehát jelentős kilengések várhatók.

A kockázatokkal kiigazítva a jelenlegi környezetben nem tűnik túl jó üzletnek részvényt venni Magyar Állampapír Plusz helyett.

A jelenlegi hazai pénzpiacon a közeljövőben - a kockázatot is figyelembe véve - nem látható versenytársa a Magyar Állampapír Plusznak Forrás: Shutterstock

A hazai ingatlanpiaci árak nagyon sokat emelkedtek az elmúlt években, emiatt az ingatlanbefektetéseken elérhető hozam jelentősen süllyedt. Az ingatlanok kiadásából származó bevételek emellett bizonytalanná váltak a koronavírus következtében.

Emiatt a következő 2-3 éves időtávon nem biztos, hogy az ingatlanbefektetések fognak a legjobban termelni.

A MÁP Plusz korábbi vetélytársa, az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatozásban továbbra is alulmaradhat a Magyar Állampapír Plusszal szemben, a koronavírus járvány ugyanis jelentős infláció-csökkentő hatással bír. Az eurózónában az infláció 2022 végéig mélyen az Európai Központi Bank 2 százalékos célja alatt navigálhat. Az importált infláció alacsony lesz, amit a tartós fogyasztási javakon keresztül lehet majd leginkább érezni.

A járvány által sújtott szolgáltatói ágazatokban pedig az árazási gyakorlat óvatosabbá válik. E területről is jelentősen mérséklődhet az inflációs nyomás. A fogyasztói árindex idén és az elkövetkezendő években is 3 százalék közelében alakulhat.

Figyelembe véve a 3 és 5 éves PMÁP konstrukciók 1 és 1,4 százalékos infláció feletti kamatprémiumát, még mindig nem érik el a MÁP Plusz 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamát.

Ráadásul a MÁP meglehetősen likvid, kedvező feltételek mellett visszaváltható, így rövidebb időhorizonttal rendelkező megtakarítók számára is ideális.

Ezért a közeljövőben nem látható ilyen alacsony kockázat mellett bármi más hasonló hozamot ígérő befektetési lehetőség a pénzpiacon, mint a Magyar Állampapír Plusz értékpapíré.