Egyre lendületesebben nyitna a zeneipar felé a híres streaming platform, a Twitch. Az Amazon tulajdonában lévő cég ugyanis komoly lehetőségeket lát az ázsiai, különösen a dél-koreai popzenében.

A Twitch nevű streaming platform rendkívül népszerű a videojátékosok körében, mivel a weboldal elsősorban arra szolgál, hogy játékosok élőben közvetítsék, ahogy különböző videojátékokkal játszanak. Noha még mindig az esport közvetítések jelentik a tartalmak legnagyobb részét, mára a kínálat sokkal diverzifikáltabb lett, és a közvetítők egyre szélesebb körű tartalmakat streamelnek.
Az Amazon tulajdonában lévő oldal népszerűségét jól mutatja, hogy egy júniusi becslés szerint a Twitch már nagyjából 15 milliárd dollárt ér – írja a CNBC.

Új területek

A szolgáltatás pedig a világ számos pontján igen népszerű, és komoly növekedést mutat az olyan ázsiai piacokon, mint Dél-Korea, Japán vagy Tajvan. A cég pedig különösen nagy figyelmet szentel a növekvő népszerűségének Délkelet-Ázsiában – mondta a Twitch alelnöke, Sunita Kaur.

Világszerte hatalmas népszerűségnek örvend a TwitchForrás: Twitch (Twitter)

A videojátékok mellett pedig a zene is egyre nagyobb szerepet tölt be a Twitch kínálatában. Kaur személyesen is szorosan kötődik a zeneiparhoz, mivel februárban a Spotify zenestreaming platformtól ment át a Twitch-hez. A szakember rámutatott, a jelenlegi stratégia szerint a vállalat lendületesen nyitna a K-pop nevű dél-koreai zenei műfaj felé, amely világszerte hatalmas népszerűséggel bír.Kaur hozzátette, fontos számukra, hogy egyre több zenei előadó forduljon a Twitch felé, főleg, hogy a vállalatnál ezen a területen látják a legnagyobb növekedési potenciált.

Szárnyaló népszerűség

Bár a Twitch eddig is komoly népszerűségnek örvendett a játékosok körében, a koronavírus-járvány időszaka még további lendületet adott az online szórakoztatási platformoknak. Az idei első negyedévben a nézők összesen több mint 3 milliárd órát töltöttek el az oldalon, ami a második negyedévben hirtelen fölugrott 5 milliárd óra fölé. A streamelt órák száma ezzel együtt a második negyedévben 58,7 százalékkal nőtt a megelőző negyedévhez képest, éves alapon pedig 80,1 százalékos volt a növekedés – derült ki egy iparági jelentésből.

Hatalmas növekedési potenciált lát a zeneiparban az Amazon tulajdonában lévő vállalatForrás: Getty Images/Ethan Miller

Kaur jelezte, bármikor is nézik meg a számokat, nagyjából 1,5 milliárd ember stabilan használja a platformot. Mindeközben pedig a videojátékokon kívüli tartalmak száma a négyszeresére nőtt az elmúlt három évben. Az ázsiai csendes-óceáni térségből érkező közvetítések száma pedig megduplázódott az elmúlt évben – mindezek tehát erősen alátámasztják a vállalat stratégiáját.

A verseny azonban igen jelentős a szektorban. Az ázsiai térségben a Twitch-nek ugyanis nemcsak az olyan nagyokkal kell versenyeznie, mint a Facebook vagy a YouTube, de a helyi streaming szolgáltatókkal is. A Twitch azonban ezzel együtt is a legnépszerűbb videojátékos élő streaming oldal a régióban. Az ázsiai játékpiac egyébként a várakozások szerint idén már több mint 78 milliárd dollárnyi bevételt generálhat.