A költségvetés változatlanul biztosítja a járvány elleni védekezést

Mátrai Erőmű Visontai erőmű
A Mátrai Erőmű egy széntüzelésű erőmű Heves megyében, Visontán. A legnagyobb magyarországi széntüzelésű erőmű. A létesítmény dolgozóinak létszáma több, mint 2000 fő és ezen kívül még a vállalat beszállítóin keresztül további 10 000 főnek biztosít munkát. A betanított munkások létszáma igen csekély az erőműben
Vágólapra másolva!
A gazdaságvédelmi intézkedések és a védekezési kiadások következtében 2020 első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2165 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).
Vágólapra másolva!

Ezen belül a központi költségvetés 1841,4 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 336,3 milliárd forintos hiányt értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 352,7 milliárd forintot tett ki.

A közleményben a minisztérium kiemelte:

a költségvetés továbbra is maradéktalanul biztosítja a járvány elleni védekezés kiadásait.

Idén júliusban a központi alrendszer 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben a 2019. évi azonos havi 37,2 milliárd forintos többlettel.

A veszélyhelyzet utáni újraindítás a költségvetésből továbbra is komoly forrásokat igényel Fotó: Polyák Attila - Origo

A gazdasági kilábalás már megkezdődött, a veszélyhelyzet utáni újraindítás a költségvetésből továbbra is komoly forrásokat igényel. A kormány szándéka az, hogy

minden segítséget megadjon a magyar vállalkozásoknak,

és annyi munkahelyet teremtsen, ahányat a járvány megszüntet.

A PM rámutatott: 2020 júliusában nem érkezett uniós bevétel a költségvetésbe, így a 2020. évi első héthavi bevétel összesen 489,5 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor a 2020. évi, július végi uniós kiadások megközelítették az 1274,9 milliárd forintot.

A tájékoztatás szerint a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat - így a szükséges eszközök beszerzésére kiadott több mint 520 milliárd forintot - és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat

a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi.

A PM kiemelte, ezek mellett a 2020 végéig megvalósult hazai kiadások között a kiemelt közúti projektekre (140 milliárd forint), valamint a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (123,1 milliárd forint) fordított forrásokat. Ezeken kívül fontos kiadásként megjelennek a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (81 milliárd forint) a közúthálózat fenntartására és működtetésére (68,4 milliárd forint) kiadott források, valamint a Falusi Útalapból (57 milliárd forint) a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint), a Modern Városok Program céljaira (29,1 milliárd forint) kifizetett összegek. Jelentős forrásokat fordított még a költségvetés a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására is, 27,0 milliárd forintot.

Kifizették továbbá a veszélyhelyzet során nyújtott kimagasló teljesítményük elismeréseként az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatását is, erre 101,3 milliárd forintot biztosított a költségvetés.