A tíz leggazdagabb orosz még mindig mérhetetlen vagyonnal rendelkezik, noha Oroszország gazdasági teljesítményének az elmúlt időszakban tapasztalható mélyrepülése miatt együttesen 27 milliárd dollárral "szegényebbek" lettek az egy évvel korábbihoz képest.

Összesítve 152 milliárd dollár értékű vagyonelem felett diszponálnak. A tíz leggazdagabb személye nem változott, az élen viszont változás történt: az a Vlagyimir Potanyin lett a legvagyonosabb, aki tavaly még csak a hatodik helyen állt. Bemutatjuk Oroszország leggazdagabbjait.

1. Vlagyimir Potanyin

Nettó vagyon: 19,7 milliárd dollár
Tevékenység: fémipar.

Vlagyimir PotanyinForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

Még a kilencvenes években alapozta meg a vagyonát, amikor a befolyásos oroszok az akkoriban zajló privatizáció során rátették a kezüket állami tulajdonú vállalatokra. Jelenleg a Nornickel 35 százalékos tulajdonrészét birtokolja, ez gazdagságának fő forrása. Korábban két alkalommal - 1998-ban és 2015-ben – már vezette a legvagyonosabb oroszok rangsorát. Az egy évvel korábbihoz képest 1,6 milliárd dollárral növelte a vagyonát, aminek alapján ma a világ leggazdagabbjai között a 41. helyet foglalja el.

2. Vlagyimir Liszin

Nettó vagyon: 18,1 milliárd dollár
Tevékenység: acélipar, közlekedés.

Vlagyimir LiszinForrás: Sputnik via AFP/Michael Klimentyev

Ahogy mondani szokták, elég mélyről indult, ugyanis egy szibériai szénbányában kezdte a pályafutását, később acélipari munkás lett. Ezután egy olyan kereskedelmi céghez került, amely piacvezetővé vált az orosz alumínium és acélkivitelben. 2000-ben a cég vezetői külön utakon folytatták, Liszin pedig többségi részesedést szerzett a Novolipecki Fémipari Kombinátban.

3. Leonyid Mihelszon

Nettó vagyon: 17,1 milliárd dollár
Tevékenység: földgáz, vegyipar.

Leonyid MihelszonForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Az üzletember a földgázkitermeléssel foglalkozó Novateknek, illetve a Sibur gázfeldolgozó és petrolkémiai óriáscégnek köszönheti a gazdagságát. Mindkét vállalatnál az a Gennagyij Timcsenko az üzletfele, akiről az a hír járja, hogy jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

4. Alekszej Mordasov és családja

Nettó vagyon: 16,8 milliárd dollár
Tevékenység: acélipar, befektetések.

Alekszej MordasovForrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov

Mordasov szintén nem született bele a gazdagságba, hiszen szülei egy acélipari vállalatnál dolgoztak, még a szovjet-érában. Ma viszont a fém- és energiaipari vállalkozásokat, valamint bányatársaságokat összefogó Severstal konglomerátum tulajdonosa és elnöke, emellett a világszerte ismert TUI utazási irodahálózatban és a Power Machine gépipari cégben is rendelkezik részesedéssel.

5. Vagit Alekperov

Nettó vagyon: 15,2 milliárd dollár
Tevékenység: olajipar.

Vagit AlekperovForrás: Sputnik via AFP/Iliya Pitalev

A valamikor a Kaszpi-tengernél egy fúrótornyon olajipari munkásként dolgozó Alekperov egy hatalmas váltással – még a Szovjetunió idejében – az olajipart felügyelő miniszterhelyettes lett, majd 1991-ben megszerzett három állami olajmezőt, és létrehozta a Lukoilt, amely napjaink Oroszország legnagyobb független olajipari társasága. Alekperov jelenleg a tőzsdére is bevezetett cég közel negyedét birtokolja.

6. Gennagyij Timcsenko

Nettó vagyon: 14,4 milliárd dollár
Tevékenység: olaj- és gázipar.

Gennagyij TimcsenkoForrás: RIA Novosti/Alexei Danichev

Timcsenko vagyona a ranglista harmadik helyén álló Leonyid Mihelszonhoz hasonlóan a Novatek gázipari, valamint a Sibur gázfeldolgozó és petrolkémiai társaságból származik. Ezek mellett egyik további jelentős érdekeltsége a saját maga által alapított Volga Group befektetési társaság.

7. Aliser Uszmanov

Nettó vagyon: 13,4 milliárd dollár
Tevékenység: acélipar, távközlés, befektetések.

Aliser Uszmanov Vlagyimir Putyin orosz elnökkelForrás: Sputnik via AFP/Sergey Guneev

Az üzbég származású üzletember a vasérc és acélipari óriásvállalat, a Metalloinvest főrészvényese. Részesedéssel rendelkezik a Facebookban, de a kínai a mobiltelefongyártóban, a Xiaomiban, továbbá más távközlési, bányaipari és médiavállalatokban is van érdekeltsége.

8. Mihail Fridman

Nettó vagyon: 13 milliárd dollár
Tevékenység: olajipar, bank, távközlés.

Mihail FridmanForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Trefilov

Fridman ellenőrzi az Alfa Group és a LetterOne befektetési társaságokat. Előbbit egykori főiskolai évfolyamtársaival, German Khannal és Alekszej Kuzmicsevvel alapította. 2006-ban az Alfa Groupon keresztül létrehozta az X5 kiskereskedelmi üzletláncot, amely időközben a legnagyobbá nőtte ki magát ezen a területen az orosz piacon.

9. Andrej Melnyicsenko

Nettó vagyon: 12,5 milliárd dollár
Tevékenység: szén, műtrágyagyártás.

Andrej MelnyicsenkoForrás: Wikipedia

Ez az orosz milliárdos többségi részesedést birtokol az Eurochem műtrágyagyártó és a SUEK szénipari cégben. Vállalkozói tevékenységét ő is elég korán, még a kilencvenes években kezdte, először egy pénzváltó üzlethálózat létrehozásával.

10. Roman Abramovics

Nettó vagyon: 11,3 milliárd dollár
Tevékenység: acélipar, befektetések.

Roman AbramovicsForrás: AFP/Ben Stansall

Abramovics jelentős részesedést mondhat a magáénak az Evraz acélipari óriásban és a nikkel- és palládium-iparágban érdekelt Nornickelben. A világ második legnagyobb méretű yachtjával büszkélkedhet, emellett a londoni Chelsea futballcsapatának is tulajdonosa.

Cikkünk a Forbes magazin összeállítása alapján készült.