Már a 4000 dolláros aranyat is reálisnak tartják a befektetők

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
Elszabadult az elemzők fantáziája az arannyal kapcsolatban, miután a nemesfém árfolyama a napokban új mindenkori csúcsot döntött. Most már van olyan alapmenedzser is, aki szerint a 2000 dolláros arany kifejezetten olcsónak számít, és teljesen reális lehet a 4000 dolláros árfolyam.
Vágólapra másolva!

Miközben a rekord alacsony kamatszintek és a pénzkínálat jelentős megemelkedése felnyomta a részvények és a kötvények árfolyamait, a hagyományosan menedékeszköznek számító arany 35 százalékot emelkedett ebben az évben, és mindenkori csúcsra futott.

Jóllehet egyes elemzők szerint a nemesfém így már kifejezetten drágának számít, a Permanent Portfolio Family of Funds vezetője szerint korántsem késő bevásárolni.

Micahel Cuggino szerint ugyanis az arany még tovább fog drágulni, és teljesen reális lehet, hogy elérje az unciánkénti 4000 dolláros árfolyamot

– írja a MarketWatch.

Cuggino megvizsgálta az arany teljesítményének elmúlt 30 évét, és rámutatott, az idei év drágulása kifejezetten erőteljes mozgásnak számít az elmúlt évek viszonylag nyugodt teljesítményéhez képest. Hozzátette, az idei drágulás mögött több tényező együttese áll. Egyfelől az amerikai jegybank jelentős tőkemennyiséget pumpált az amerikai gazdaságba, másrészt a dollár gyengülése is fűti a nemzetközi keresletet, végül pedig sokan aggódnak az infláció megugrása miatt, aminek következtében értékálló aranyat vásárolnak.

Csúcson az arany, de az ezüst lehet a végső befutó

Miközben az arany árfolyama új csúcsot döntött, és a történetében először ment 2000 dollár fölé, az ezüst is folyamatosan szárnyal a globális bizonytalanságok közepette. Egyes elemzők ráadásul úgy vélik, végül az ezüst lehet a befutó a két fém versenyében. Eddig ismeretlen terepre emelkedett az arany, ahogy a nemesfém unciánkénti árfolyama átlépte a 2000 dolláros álomhatárt.

A szakember azonban figyelmeztetett, a hosszú távú emelkedési kilátások mellett sem kizárt, hogy lesznek lejtmenetek az aranypiacon. Az arany piaca ugyanis relatíve kicsinek számít, és igen érzékenyen reagál a kormányzati intézkedésekre – tette hozzá.

Ami azonban különösen érdekes, hogy Cuggino szerint az arany még a jelenlegi rekord árfolyamon sem tekinthető drágának.

Ha ugyanis összevetjük az elmúlt évtizedek mozgását a részvényárfolyamokhoz képest, akkor a nemesfém ma egészen kedvező áron forog az amerikai részvénypiac értékeltségéhez viszonyítva.

Az S&P 500 index például 49 százalékos pluszban van a március 23-án elért mélypontjához képest. Ha tehát figyelembe vesszük az arany idei 35 százalékos drágulását, akkor a nemesfém mindössze 0,6-szeres szinten forog az S&P 500-hoz képest. Ráadásul 2014 óta soha nem ment az arany 0,7-szeres tartomány fölé, vagyis tartósan igen nyomottnak számít a részvénypiachoz képest. Összevetésképpen, a 2011 augusztusában mért aranypiaci csúcsok idején a nemesfém 1,7-szeres teljesítményt produkált az S&P 500-hoz viszonyítva.