Ezért népszerűek a hazai termelői piacok

piac, gyümölcs, zöldség, termelői piac
Vágólapra másolva!
Az emberek körében is egyre hangsúlyosabban jelenik meg a helyi értékek és a helyi termékek védelme, az élelmiszerek eredetének ismerete, így a termelőkkel kialakított személyes kapcsolat iránti igény is – aminek a termelői piacok teljes egészében meg tudnak felelni. A termelői piacokon mindenki csak a saját maga által termelt, előállított árut értékesítheti, így nem csoda, hogy egyre több vásárló keresi ezt a közvetlen értékesítési formát.
Vágólapra másolva!

A termelői piacokon elsősorban a friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, valamint az ökológiai termékek jutnak el – közvetlenül – a fogyasztóhoz. Miközben nemcsak vásárolhatunk, de kóstolhatunk is, és megtudjuk, honnan jön a termék, mit kínál az árus, hová kerül a pénzünk. Mindehhez hozzájárul az is, hogy a kormányzati és az uniós célkitűzések között is megjelenik a helyi termékek piacra jutásának ösztönzése - írja az agroinform.hu.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja a helyi, magyar termékek iránti figyelem erősödését, és továbbra is ösztönzi a helyi termelői piacok alakulását, a meglévők fejlesztését.

A termelői piacok száma jelentősen megnőtt az elmúlt években, idén már 298 termelői piac működik az országban. A termelői piacokon a kistermelők csak a saját maguk által megtermelt és előállított terméket értékesíthetik.

Illusztráció Forrás: https://www.facebook.com/www.biatorbagyipiac.hu/photos/a.280461302090647/280462738757170

A NAK internetes országos Piackereső szolgáltatása segíti mind a fogyasztókat, mind a termelőket, akik akár a hozzájuk legközelebbi piaccal kapcsolatos információkat, akár egy-egy termelő vagy termékek adatait is megtalálhatják a felületen. A jelentős tartalommal bíró és folyamatosan bővülő adatbázis tartalmazza a közvetlen értékesítést segítő helyi termelői piacokat, valamint a hagyományos piacokat. A felület többféle keresési lehetőséget is kínál, így „Piac", „Termelő" vagy „Termék" szerint – a kívánt megyét vagy termék esetén a kívánt termékcsoportot kiválasztva.

A kamara munkatársai a Piackeresőt folyamatosan frissítik, biztosítva a naprakész információk elérését.

Mindehhez készséggel fogadják további termelők, élelmiszer-előállítók és agrárgazdasági tevékenység keretében piacon értékesítők, valamint a falusi vendégasztal-szolgáltatók jelentkezését, akik számára a NAK Piackeresőben díjmentesen biztosított a megjelenési lehetőség.

Aki igénybe szeretné venni ezt a lehetőséget, a lakhelye szerinti NAK megyei igazgatósággal, illetve a kamara megyei vidékfejlesztési referensével veheti fel a kapcsolatot.