Úgy tűnik, karnyújtásnyira van az Egyesült Államok hadserege attól, hogy lézerfegyvereket állítsanak hadrendbe, miután a kitűzött célok szerint, hamarosan megkezdődhet két ilyen fegyver végső tesztelése, írja az Asia Times.

Évek előkészítő tesztelése valamint több ezer órányi katonai használat tapasztalatai alapján, 2022-ben valós, harctéri (szimulált) körülmények között is megkezdődhet két lézerfegyver tesztje az amerikai hadseregben. A Breaking Defense riportja szerint az egyik egy 50 kilowatt teljesítményű, az ellenséges drónok és kisebb tüzérségi lövedékek megsemmisítésére alkalmas eszköz lesz, míg egy nagyobb, 300 kilowattos fegyvertől azt várják, hogy az képes lesz semlegesíteni a nagyobb rakétákat is.

null

null

A kisebb teljesítményű eszközből valójában kettő is készül, két vállalat is fejleszt olyat, amit az amerikai hadsereg páncélozott harci járműveire, a Strykerekre szerelnének, hogy azok így rövid hatótávolságú légvédelmi feladatokat lássanak el. A várakozások szerint, 2022-ben már meg is alakulhat az első, lézerfegyverrel felszerelt Stryker-szakasz 

A fegyverek ugyanis fizikailag elkészültek, jelenleg a járművekkel való integrálhatóságukon dolgoznak a szakértők.

A lézerfegyverrel felszerelt, terepjáró képességgel bíró Strykerek az M1-es harckocsik és az új csapatszállító járművek kísérőiként állnának szolgálatba.

Képünk illusztráció!Forrás: AFP/US Navy

Emellett zajlik a másik, nagyobb teljesítményű, és egy robosztusabb teherjármű felépítményének szánt 300 kilowattos fegyver fejlesztése.

Ennek járműre szerelt, demonstrációs változata 2022-re készülne el, és ha sikerrel mutatkozik be, akkor tesztelést követően, négy járművet szerelnének fel azzal és állítanának azokat hadrendbe 2024-ben.