A Twitter nevű közösségi oldal vásárolhatja meg a TikTok amerikai részlegét, pedig nemrég még arról volt szó, hogy a Microsoft már célegyenesben van és hamarosan lezárhatja az akvizíciót. A Twitter viszont minden szempontból logikusabb döntés lenne, ráadásul a Facebook és a tulajdonában lévő Instagram ezzel egy erős riválist kapna, amit az amerikai döntéshozók egyébként is régóta szorgalmaznak.

Donald Trump amerikai elnök augusztus 6-án írta alá azt a rendeletet, amely 45 nap múlva betiltja a TikTok nevű alkalmazást az országban, vagyis ennyi ideje van a cégeknek arra, hogy megállapodjanak a TikTok anyavállalatával, a kínai ByteDance-szel egy esetleges felvásárlásról.

A TikTok a feltételezések szerint komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt azzal, hogy személyes információkat és különböző adatokat gyűjt az amerikai felhasználókról Kína számára.

A TikTok anyacége már jelezte, hogy bíróság elé fogják vinni az ügyet, azonban úgy tűnik, a döntés már végleges, így hamarosan megoldást kell találniuk a problémára, különben 100 millió felhasználót veszít egy szempillantás alatt az alkalmazás, a távozó tinik pedig valószínűleg egy konkurens platformot erősítenek majd.

IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

A Wall Street Journal szerint a Twitter érkezése ellenére továbbra is a Microsoft tűnik a legesélyesebbnek a TikTok megszerzésére. Azonban az újság kiemeli, hogy sokkal kisebb felügyeleti nyomás lenne egy esetleges Twitter-TikTok házasságon, mint ha a Microsoft veszi meg a cég amerikai részlegét.

Viszont a Twitter nem rendelkezik annyi pénzel, mint a Microsoft, hiszen egy sokkal kisebb vállalatról van szó.

A Microsoft ráadásul előrehaladott tárgyalásokat folytat, a vállalat szerint szeptember 15-ig meg lesz a megállapodás, amelynek értelmében hozzájuk kerül a TikTok észak-amerikai, ausztrál és új-zélandi részlege.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy jelenleg a TikTok a Facebook legnagyobb ellenfele a közösségi média piacon, míg a Twitter csak jócskán lemaradva követi őket. Azonban egy esetleges TikTok-Twitter összeolvadás - ha nem is azonos méretű -, de méltó ellenfelet hozna létre a közösségi oldalak versenyében, ez pedig vonzó feltevés lehet a törvényalkotók számára, akik már régóta kifogásolják a Facebook monopolhelyzetét.