Az orosz aranybányák lehetnek az évtized nagy nyertesei

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
A jelenlegi piaci zavarok ellenére, az orosz aranybánya-szektor komoly növekedés előtt áll, és 2029-re Oroszország lehet a világ legnagyobb aranykitermelője, letaszítva a trónról a jelenlegi éllovasnak számító Kínát.
Vágólapra másolva!

Az orosz aranybányászat évi 3,7 százalékos növekedést produkálhat 2020 és 2029 között, amivel az év végére Oroszország lehet a világ legnagyobb aranykitermelője, megelőzve a jelenlegi éllovas Kínát – írja a Mining.com.

A növekedést az is jelentősen fűtheti, hogy a következő időszakban a hazai aranykereslet is támogatja a bányacégek tevékenységét

– derül ki a Fitch Solutions Country Risk & Industry Research elemzéséből.

A koronavírus-járvány egyébként változatosan érintette az orosz kitermelést. Miközben a világ legnagyobb aranybányájának számító, kelet-szibériai Olympiada egy önálló gócpontot jelentett, a legtöbb bányát egyelőre nem érintette a vírus.

Az évtized végére új éllovasa lehet a globális aranybányászatnak Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A nehézségek ellenére azonban több olyan tényező is van, amely hátszelet jelent az orosz aranykitermelésnek. Az USA és Oroszország közti konfliktus például arra ösztönözte az orosz jegybankot, hogy föltornássza az aranytartalékait, ráadásul más nemzetközi körülmények is fokozzák a belső aranykeresletet.

Az arany mellett a Fitch a palládium piacát is áttekintette, és arra jutott, hogy mivel ezt a területet szinte egyáltalán nem érintette a járvány az országban, szakadatlan lehet az orosz kitermelés növekedése. Mi több,

a jelentés szerint az orosz palládium-kitermelők még profitálhatnak is a más országokban tapasztalt kínálati zavarokból.

A Fitch kiemelte, mivel a dél-afrikai palládium bányák jelentős része a normális kapacitás alatt üzemel, az ország kitermelése várhatóan 8,7 százalékkal zsugorodik majd, szemben az orosz bányáktól várt 2,5 százalékos növekedéssel. Ez pedig tovább fokozhatja az orosz bányák piaci erősödését.