A Saudi Aramco olajóriás nyeresége 50 százalékkal csökkent az idei első félévben, ahogy a hatalmas olajpiaci volatilitás igen súlyosan hatott a szaúdi nagyvállalat eredményére is. Ezzel együtt a cég jelezte, nem függeszti föl az osztalékfizetését a részvényeseinek.

A most közölt adatok szerint a Saudi Aramco idei első féléves nyeresége 23,2 milliárd dollárra csökkent, ami nagyjából a fele a tavaly ugyanekkor elért 46,9 milliárd dollárnak – írja a CNBC.

A vezető szaúdi állami olajcég (amely a világ legnagyobb olajvállalata is) ezzel együtt fenntartotta a második negyedéves, 18,75 milliárd dollárnyi osztalék kifizetését, és jelezte, a harmadik negyedévben sem tervezi leállítani a részvényesek felé irányuló juttatást. A második negyedéves osztalék egyébként jelentős növekedés volt a tavaly ugyanekkor kifizetett 13,4 milliárd dollárhoz képest.

Az olajpiaci felfordulás a Saudi Aramcót is elérteForrás: AFP/Ian Timberlake

Mindezt úgy, hogy az első féléves szabad cash flow 21,1 milliárd dollárra csökkent az egy évvel ezelőtti 38 milliárd dollárról.

A vállalat beszakadó eredményei azonban nem meglepőek. tekintve, hogy a 2020-as év évtizedek óta nem látott sokkhatást jelentett az olajpiacon. Nem csupán a nemzetközi olajkereslet szakadt be (részben a koronavírus-járvány miatt), de az olajár is hatalmas esést szenvedett el, általában is jelentősen megnehezítve a szektor szereplőinek helyzetét.

Mindazonáltal a mostani jelentés mérföldkőnek számított a Saudi Aramco történetében, mivel a társaság most először tartott sajtókonferenciát az eredmények közzététele mellett, mióta decemberben tőzsdére lépett. A cél az, hogy a vállalat növelje az átláthatóságot, és ezzel a cégbe vetett bizalmat is.

Vállalati trónfosztás

Az Aramco gyorsjelentése nem sokkal azt követően érkezett, hogy az olajóriást letaszították a trónjáról, és már nem ő a világ legnagyobb piaci értékkel bíró vállalata. Pénteken ugyanis az Apple 1840 milliárd dolláros piaci értékkel fejezte be a kereskedést.

A Saudi Aramco decemberben hivatalosan is a világ legnagyobb piaci értékkel bíró társasága volt, azonban a jelenlegi, 1760 milliárd dolláros értéke már csak a második helyre elég.

A jelentéssel párhuzamosan a Saudi Aramco elnök-vezérigazgatója, Amin Nasser jelezte, úgy vélik, a legnehezebb időszak már mögöttük van, és a menedzsment továbbra is optimista az olajpiaci kereslet jövőjével kapcsolatban.

Az elemzők szintén nem aggódnak túlságosan az Aramco jövője miatt. Az iparági szakértők szerint ugyanis a társaság igen erősen felvértezte magát a piaci kilengések ellen. Az alacsony termelési költségek és az igen erős cash flow tehát biztosítja a vállalat stabil és eredményes működését egy alacsony olajár által dominált környezetben is.