Tíz év után érdemes lecserélni a nagyfogyasztású háztartási gépeket

hűtőgép
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
A legkorszerűbb hűtőgépek akár azt is képesek számontartani, hogy mikor romlik meg az élelmiszer, a különböző rekeszekben pedig különböző hőfokra is lehűthetik az élelmiszereket. Némelyiknek az ajtaján pedig olyan óriási LCD képernyő van, amely koppintásra átlátszóvá válik, így az ajtó kinyitása nélkül is meggyőződhetünk a tartalmáról.
Vágólapra másolva!

Ezek az újdonságok azonban nem ösztönzik a vásárlókat a jelenlegi hűtőgépük lecserélésére, megelégszenek azzal, hogy a hűtőjük teszi a dolgát.

A háztartási gépek közül épp a hűtőszekrényt cseréljük a legritkábban, általában 9-10 évente kerül sor egy új vásárlására,

akkor is csak azért, mert az előző elromlik. Mivel a hűtőnek a nyár a legkritikusabb időszaka a kompresszor - meleg miatti - gyakoribb bekapcsolása miatt, ezért ilyenkor szokta a legtöbb hűtőgép felmondani a szolgálatot.

Mégsem érdemes azonban kivárni ezt a 9-10 évet egy új hűtő vásárlásához, az új gépek ugyanis

már sokkal energiahatékonyabbak, így a cserével egy elöregedett berendezéshez képest akár évi 30 ezer forintot is meg lehet spórolni a villanyszámlán,

az új gépek ráadásul sokkal halkabbak is.

A régebbi hűtőgépeket érdemes előbb is lecserélni az energiatakarékosság és a halkabb működés miatt Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

A mosógépekkel is hasonló a helyzet, ezek ráadásul ma már olcsóbbak is, mint régebben. Az olcsóságnak persze ára van, így hamarabb tönkre is mennek a régebbi modellekhez képest, melyek bár évtizedekig is eldolgoztak, de egyhavi fizetésnél többe is kerültek.

A Növekedés.hu írása alapján 1992-ben 15 ezer forint volt egy havi átlagkereset, míg a mosógépek átlagára 19 500 forint volt. 2019-ben azonban a 244 000 forintos havi átlagkeresetből akár több, 80-90 ezer forint átlagárú mosógépet is megvehettünk már.

A mosógépekre szintén igaz az a megállapítás, hogy a drágább készülékek akár 10 évnél többet is kibírnak, míg az olcsóbbak kevésbé. Érdemes utánajárni az interneten a kiszemelt mosógéppel kapcsolatos vásárlói véleményeknek. Az általános tapasztalat az, hogy a középkategóriás mosógépeket hatévente érdemes cserélni.

Forrás: Növekedés.hu