Ezek a legfurcsább dolgok, amiket emberek gyűjtenek

Rubber ducks charity swim in Moscow yellow rubber duck pond race toy yellow,rubber duck,pond,race,toy
gyűjtők és gyűjtemények
MOSCOW, RUSSIA - MAY 27, 2017: Dozens of rubber ducks released into the water during a charity duck swim in Moscow's Vorontsovsky Park. Mikhail Japaridze/TASS (Photo by Mikhail Japaridze\TASS via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mindig vannak olyanok, akik a gyűjtés megszállottjai, legyen szó bélyegekről, trófeákról, képeslapokról, sportkártyákról vagy hűtőmágnesekről. Egy gyűjtemény felépítése nem csak időigényes elfoglaltság, de sok pénzbe is kerülhet, főleg ha valaki a ritkaságokat kedveli. Bemutatjuk a tíz legfurcsább dolgot, amit emberek gyűjtenek.
Vágólapra másolva!

Talán az egyik leghíresebb történet éppen az eBay-é, amelyben egy gyűjtő játszotta a főszerepet. A vállalat alapítójának felesége Pez cukorka adagolókat gyűjtött, azonban a ritkább darabokat már nagyon nehéz volt beszerezni és nem talált olyan weboldalt, ahol kereskedők és vevők könnyen egymásra találhattak volna. Tulajdonképpen így született meg az eBay ötlete.

Persze ez előtt voltak és valószínűleg a jövőben is lesznek majd gyűjtők, az egyetlen ami változik, hogy éppen milyen tárgyak számítanak trendinek. Sokan például videójátékokban utaznak, vagy bontatlan játékokban, mások sportkártyákra és egyéb sportelyekrékre szakosodtak, de a klasszikusnak számítő bélyeggyűjtés továbbra is divatos.

Vannak viszont olyanok, akik szembe mennek a divattal és olyasmiket gyűjtenek, amit igen kevesen, sőt gyakran ezek a tárgyak egy hétköznapi ember számára semmiféle értéket nem képviselnek. Most ezeket mutatjuk be ebben az összeállításban.

Kólás palackok és dobozok

Ugyan meglepő lehet, de sokan gyűjtenek üdítős dobozokat és palackokat. Ezek közül is a legkeresettebbek a limitált kiadásúak vagy az évfordulós változatok. Mint ismert, többek között a Coca-Cola is sokszor jelentkezik szezonális mintázatú, különleges dobozokkal. Néhány gyűjtő teljes lakásrészeket, külön szobákat szentel ezeknek a tárgyaknak. Az olasz David Andreani például élete során eddig 10 ezer palackot és üveget halmozott már fel.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Benzinkút táblák

Az amerikai filmekben gyakran tűnnek fel ezek a táblák, amelyek általában az adott benzinkút anyavállalatát jelzik, sok ilyen tábla pedig mára ikonikusnak számít. Ennek több oka is lehet, köztük az, ha a tábla egy híres filmben tűnt fel, vagy ha a cég már nem létezik. Ezek a tárgyak annyira népszerűek, hogy az eBay egy teljesen különálló szekciót tart fenn nekik. A legértékesebbek az 1930-as és az 1950-es évek közötti időszakban készültek. Egy ilyen tábláért akár 500 dollárt is megadnak a rajongók.

Illusztráció Forrás: Pinterest

Happy Meal játékok

Nem titok, hogy sok szülő csak azért jár a McDonald's-ba, mert a gyermkekük szeretné megszerezni valamelyik új játékot, amelyet az étteremlánc kínál a gyerekmenü mellé. Luke Underwood, 2009-ben még csak 11 éves volt, amikor 7 ezer játékból álló gyűjteményét értékesítette 11 ezer dollárért német, japán és amerikai gyűjtőknek.

Gyűjtők és gyűjtemények - Happy Meal játékok Forrás: Shutterstock

Söröskorsók

Talán ez a leggyakoribb a furcsa gyűjtői tárgyak között, ráadásul ezt a hobbit Magyarországon is meglehetősen sokan űzik. Ugyan a legtöbb esetben csak néhány tíz darabról van szó, a legmegszállottabbaknál ennek sokszorosa található a lakásokban. A német Heinrich Kath eddig összesen 20 ezer korsót gyűjtött össze a világ különböző részeiről. Annyi van már belőlük, hogy nem férnek el az erre kijelölt szobában, hanem a teljes mennyezetet is be kellett rendezni kriglitartónak, de így is kezd kifogyni a helyből.

Illusztráció Forrás: Pinterest

Rendőrségi jelvények

A rendőrségi jelvények gyűjtése töretlen népszerűségnek örvend hosszú évtizedek óta. A hobbi köré ma már több honlap is épül, amelyek kifejezetten erre a kategóriára szakosodtak. Az emberek a legtöbb esetben az Egyesült Államok különböző részein lévő egységek jelvényeit szokták gyűjteni, de a régiségek iránt is nagy a kereslet.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ne zavarjanak táblácska

A szállodákban és motelekben gyakran kifejezetten egyéni és vicces, kiakasztható ne zavarjanak feliratú táblácskák találhatók, ennek pedig megvan az oka, méghozzá az, hogy nagyon sokan gyűjtik ezeket, egy jól eltalált dizájn pedig még reklámértékkel is szolgál a szálláshely számára. A francia Jean-François Vernetti rengeteget utazik, ennek is köszönhető az, hogy már 11 ezer különböző ne zavarjanak feliratú tábla van a gyűjteményében.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Tejesüvegek

Egykoron az Egyesült Államokban és más országokban is a kertkapuhoz vitte reggelenként a friss tejet a tejesember. Ez a tradíció már egy ideje eltűnt (bár néhány cég próbálja feléleszteni), de a tejesüvegek szerelmesei azonban továbbra is előszeretettel gyűjtik őket. Néhányuknak már több mint 10 ezer darabja van, de sajnos ezek nem érnek túl sokat, így komolyabb haszonszerzés céljából nem érdemes belevágni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Gumikacsák

Nem csak a kutyák és a kisbabák körében népszerű ez a termék, hanem sok felnőtt is gyűjti őket. A Guinness rekordok könyve szerint egy amerikai hölgy, Charlotte Lee tartja az abszolút rekordot, neki 5631 különböző gumikacsa található a gyűjteményében. A legtöbben azért választották ezt a hobbit, mert a gyerekkorukra emlékezteti őket és jó érzés a színes, általában sárga gumikacsákra nézegetni.

Illusztráció Forrás: TASS via Getty Images/Mikhail Japaridze

Mikulás figurák, plüssök és más tárgyak

A Mikulás továbbra is az egyik legnépszerűbb figurának számít az egész világon, bár néhány országban, például a spanyoloknál, Oroszországban és az egykori szovjet utódállamokban más a neve. A Mikulás, mint ünnep is sok gyermek kedvence, ezért nem meglepő, hogy a felnőttek közül is sokan kezdenek Mikulások gyűjtésébe csupán a nosztalgia miatt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock