Világvégét várók és történészek is megvennék a furcsa épületet

Horizontal MILITARY BASE
A missile alert facility near Minot Air Force Base in North Dakota, is seen on September 26, 2016. - Decades after the Cold War, and frequently forgotten by a public more concerned with terrorism, the United States still fields hundreds of Minuteman Intercontinental Ballistic Missiles (ICBMs). Two-person crews pull 24-hour shifts in a launch control center buried deep underground. (Photo by Thomas WATKINS / AFP)
Vágólapra másolva!
A kanadai határtól alig félórára, Fairdale városához közel (Észak-Dakota) eladó egy, az 1970-es években épült atombunker és a mellette található rakétasiló. A hidegháború idején épült betonmonstrum a Szovjetunió elleni védekezést szolgálta volna egy esetleges rakéta- vagy atomtámadás esetén, ma viszont már csak a két ország közötti konfliktus tájképcsúfító mementója.
Vágólapra másolva!

Az eladó területen több rakétasiló is található, valamint a hozzájuk tartozó parancsnoki bunker. A 70-es években itt tároltak 14 darab Sprint típusú rövid hatótávolságú rakétát is,

amelyek legfőbb feladata a levegőből várható támadások elhárítása volt.

Észak-Dakotában és Montana államban nagyon sok hasonló létesítmény található, amelyek között azért akadnak már elhagyatott és leromlott állapotban lévők, viszont bőven vannak még olyanok is, amelyeket a mai napig szívesen látogatnak a turisták.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Thomas Watkins

Dave Keller, a Pifer's Auctions munkatársa, amely az árverés lebonyolításáért felelős, arról számolt be, hogy a napokban már rengetegen érdeklődtek a komplexum iránt.

Történészek mellett a világ végét várók és a vállalkozók táborából is akadnak potenciális vevők.

A világ végét várók körében kifejezetten felkapottak a hasonló létesítmények, ráadásul az Egyesült Államokban jelenleg is tomboló radikális baloldali zavargások és a koronavírus-járvány miatt egyre többen foglalkoznak a gondolattal, hogy bunkert építsenek.