Hiperszonikussá alakíthatják az amerikai elnöki különgépet

Air Force One, amerikai elnöki repülőgép
BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 18: Air Force One departs with U.S. President Barack Obama onboard as he departs following talks with European leaders on November 18, 2016 in Berlin, Germany. Obama is on his last trip to Europe as U.S. President. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az elnöki különgép, az Air Force One, az amerikai kultúra egyik emblematikus eleme. Hamarosan azonban jelentősen átalakulhat a repülőgép. Egy 1,5 millió dolláros szerződés keretében ugyanis hiperszonikussá fejleszthetik a járművet, ami hatalmas sebességnövekedést jelentene.
Vágólapra másolva!

A Boeing 747-es elnöki különgép, az Air Force One hamarosan beléphet a jövőbe, és hiperszonikussá válhat. Ha ez megtörténik, akkor a fejlesztés után a különgép mindössze 90 perc alatt tudná megtenni a New York-London távot, a jelenlegi 7 óra helyett – írja az Asia Times.

Az amerikai légierő (US Air Force) nagyjából 1,5 millió dolláros szerződést kötött a Hermeus Corporation nevű vállalattal, melynek keretében a cég egy speciális hajtóművel működő hiperszonikus repülőgép megtervezésében segít.

A tervek szerint a repülőgép akár 19 utast is szállíthat majd.

Lenyűgöző sebességet érhet el az amerikai elnöki különgép Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Pool

Az atlantai székhelyű startup a légierő azon illetékes szervével (Presidental and Executive Airlift Directorate) dolgozik majd együtt, amely a Boeing 747 alapú VC-25A Air Force One-t, illetve a 757 alapú C-32A Air Force Two-t felügyeli.

A 2018-ban alapított Hermeus egyébként elsősorban a kereskedelmi piacra fejleszt nagysebességű hajtóműveket.

A jelenlegi állapotok szerint a vállalat technológiája elvileg lehetővé tenné a Mach 5-ös sebességet (több mint 6000 km/h) is, ami már a hiperszonikus tartományba tartozik.

Mindazonáltal a vállalat a későbbiekben más területeken is komoly értéket jelenthet a légierő számára. A hiperszonikus gépek (de már a szuperszonikusak is) ugyanis igen jól használhatók különféle katonai és felderítő célokra is.