Megtalálták a legnagyobb oroszországi színes gyémántot

Horizontal
A diamond experts studies a diamond at Simply Sparkling, a company specialized in advanced technological diamond manufacturing, transforming rough diamonds into polished stones, in Antwerp on November 15, 2016. - Simply Sparkling is the diamond manufacturer who cut and polished two large diamonds of 52.55 and 50, 47 carats, colored "D" (the purest), for designer Boehmer and Bassenge from which the company creates a pair of earrings which will go on auction in Geneva on November 15, 2016 with an estimate between 20 and 30 million USD. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Az eddigi legnagyobb, Oroszországban talált színes gyémántot jelentette be az orosz bányaipari óriás, az Alrosa: egy hatalmas, 236 karátos nyersgyémántot hoztak a felszínre egy bányában, tudósít arról a Mining.com.
Vágólapra másolva!

A cég jellemzése szerint, az erőteljes sárgásbarna árnyalatú gyémántot egy északkeleti jakutföldi bányában találtak. Az előzetes kormeghatározások szerint, valamikor 120-230 millió évvel ezelőtt keletkezett.

null

null

A követ jelenleg is értékelik a vállalat szakértői. Ennek eredménye alapján döntik el az Alrosánál, hogy egyben, nyersgyémántként értékesítik, vagy pedig több darabban adják el azt csiszolásra.

A vállalat közlése szerint, a 47x24x22 milliméter méretű gyémánt több, önmagában is kiváló minőségű csiszolt gyémánttá formálható.

Nem ez az első alkalom, hogy az orosz bányavállalat értékes színes nyersgyémántot talált Ebelyakh térségében. 2017-ben mindössze egy hónap alatt három értékes követ is találtak ott, melyek sárgás, rózsaszín és lilás színárnyalatokban pompáztak.

A világjárvány érzékenyen érintette a gyémántipart is, ahogy az Origo megírta, több, a kitermelésben meghatározó nagyvállalatnak esett vissza látványosan az értékesítése. Ez alól az Alrosa sem kivétel, néhány napja közzétett jelentésük szerint

csiszolt és nyersgyémántokból az előző hónapban 35,8 millió dollár volt a bevételük.

Ez 79 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A cégnél egyértelműen a járványt tartják a visszaesés okának.