Az eddigi legnagyobb, Oroszországban talált színes gyémántot jelentette be az orosz bányaipari óriás, az Alrosa: egy hatalmas, 236 karátos nyersgyémántot hoztak a felszínre egy bányában, tudósít arról a Mining.com.

A cég jellemzése szerint, az erőteljes sárgásbarna árnyalatú gyémántot egy északkeleti jakutföldi bányában találtak. Az előzetes kormeghatározások szerint, valamikor 120-230 millió évvel ezelőtt keletkezett.

null

null

A követ jelenleg is értékelik a vállalat szakértői. Ennek eredménye alapján döntik el az Alrosánál, hogy egyben, nyersgyémántként értékesítik, vagy pedig több darabban adják el azt csiszolásra. A vállalat közlése szerint, a 47x24x22 milliméter méretű gyémánt több, önmagában is kiváló minőségű csiszolt gyémánttá formálható.

Nem ez az első alkalom, hogy az orosz bányavállalat értékes színes nyersgyémántot talált Ebelyakh térségében. 2017-ben mindössze egy hónap alatt három értékes követ is találtak ott, melyek sárgás, rózsaszín és lilás színárnyalatokban pompáztak.

A világjárvány érzékenyen érintette a gyémántipart is, ahogy az Origo megírta, több, a kitermelésben meghatározó nagyvállalatnak esett vissza látványosan az értékesítése. Ez alól az Alrosa sem kivétel, néhány napja közzétett jelentésük szerintcsiszolt és nyersgyémántokból az előző hónapban 35,8 millió dollár volt a bevételük.

Ez 79 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A cégnél egyértelműen a járványt tartják a visszaesés okának.