A jegybanki statisztikák szerint a tíz legnagyobb kereskedelmi banknál a márciusi ATM-es készpénzfelvételek értéke nagyjából 650 milliárd forint volt, ami 47 milliárd forinttal (ez majdnem 8 százalékkal) több, mint februárban.

Néhány nap leforgása alatt 250 milliárd forintot vettek fel a lakossági és üzleti ügyfelek a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet meghirdetése során, ami az elmúlt évtized egyik legnagyobb próbájának számított.  A megnövekedett pénzfelvételek azonban nem okoztak fennakadást a hazai bankrendszerben - írja a Világgazdaság.

Az idei első negyedévben a jegybanki statisztikák szerint a magyar bankkártyabirtokosok 1997,7 milliárd forintot vettek fel a bankjegy-automatákból (ATM) ez 4,9 százalékkal haladja meg az előző év ugyanezen időszakát. Az összes tranzakció 23,2 milliót tett ki, ami 6 százalékkal kevesebb az előző évinél, egy készpénzfelvételre átlagosan tehát magasabb (11,7 százalékkal nagyobb) összeg jutott, ez átlagosan mintegy plusz 9 ezer forintot jelentett. 

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben megnövekedett a hazai ATM-es készpénzfelvételek száma márciusban, de a hazai banki infrastruktúra fennakadás nélkül bírta az iramotForrás: Origo

A lap által megkérdezett bankok a kiugrást egyértelműen azzal magyarázták, hogy egyrészt az ügyfelek bizonytalanok voltak a szigorítások miatti bankfióki nyitva tartásokkal kapcsolatban, de a március 15-e környéki első időszak is közrejátszhatott ebben, az élelmiszerek és háztartási szerek lakosság általi készletezése miatt

Forrás: Világgazdaság