Az Apple-vezér is belépett a milliárdosok klubjába

Apple, számítógép, Mac Pro
Apple CEO Tim Cook presents the new Mac Pro computer during Apple's Worldwide Developer Conference (WWDC) in San Jose, California on June 3, 2019. (Photo by Brittany Hosea-Small / AFP)
Vágólapra másolva!
Kilenc évvel azután, hogy Steve Jobs átadta az Apple vezetését Tim Cooknak, a vállalat értékesebb, mint valaha. Ez pedig most már Cook személyes vagyonán is meglátszik, amely a napokban átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt.
Vágólapra másolva!

Az Apple részvénye közel 5 százalékot emelkedett az elmúlt héten, amivel a 44 éve alapított vállalat piaci értéke majdnem elérte a 2000 milliárd dollárt. Ezzel pedig az Apple ismét a világ legértékesebb cége lett, maga mögé szorítva a Saudi Aramcót.

Amikor Steve Jobs meghalt, az Apple még „csak" 350 milliárd dollárt ért. Az 59 éves Cook 2011-ben vette át az Apple vezetését, és 2015-ben közölte, azt tervezi, hogy a vagyonának jelentős részét jótékonyságra fogja fordítani – ezt egyébként már el is kezdte, több millió dollár értékű Apple részvényt szán ilyen célokra.

Az Apple vezérigazgatójának vagyona azonban az elmúlt időszakban tapasztalt részvénypiaci felfutással átlépte az egymilliárd dolláros szintet

– írja a Bloomberg.

Cook vagyonának egy jelentős részét természetesen az Apple részvényeinek értéke teszi ki, nagyjából 375 millió dollárt. A cégvezető 847 969 darab részvénnyel rendelkezik, miközben tavaly összesen 125 millió dollárt keresett – írja a BBC.

Tim Cook vagyona elérte az egymilliárd dollárt Forrás: AFP/Aris Oikonomou

Cook részvénycsomagja azonban nagyon kicsinek számít (mindössze 0,02 százalék), összevetve más technológiai óriások vezetővel – ami a vagyoni különbségeken is meglátszik. Emellett Cook azért is van különleges helyzetben, mert azon kevesek közé tartozik a technológiai szektorban, akik nem alapítóként vezetik a cégeiket.

Összevetésképpen, a Facebook alapító Mark Zuckerberg vagyona a múlt héten elérte a 100 milliárd dollárt, míg az Amazon vezérének, Jeff Bezosnak a vagyona meghaladja a 180 milliárd dollárt

– amivel Bezos a világ leggazdagabb embere.

Noha az Apple legsikeresebb terméke Cook vezetése alatt is az iPhone maradt, Jobs utóda eddig sikeresen navigálta a technológia óriást, tovább növelve a cég piaci értékét. Ráadásul az Apple a tőzsdén is hasít, aminek következtében az S&P 500 részvényindex tagjainak kétharmadát lenyomja a teljesítménye.