Makaó megtette az első lépést a világ kaszinóközpontjának újranyitása felé, és ismét elkezdi kiadni a turistavízumokat a külföldiek számára, noha egyelőre ez csak a Kínából érkezőkre vonatkozik.

A világ kaszinóközpontjaként ismert Makaó lényegében szellemváros lett, miután a járvány miatt be kellett zárnia az intézményeit. A döntéshozók azonban most már úgy látják, itt az ideje a nyitásnak, és  elkezdték újra kiadni a vízumot a Kínából érkezőknek – írja a BBC. Annyiban viszont Makaó eddig is különleges helyzetben volt, hogy rendkívül kevés koronavírusos megbetegedést regisztráltak – mindössze 46 eset mellett egyetlen vírushoz köthető halálesetet sem jelentettek.

Makaó egyébként, Hongonghoz hasonlóan, különleges közigazgatási területként működik. A hatóságok egyelőre nem közölték, a vízumok mikor válnak elérhetővé a Kínán kívüli látogatók számára is. A nyitás azonban még így is csak fokozatos lesz, először a Makaó szomszédságában található Zhuhai lakosai kapnak vízumot, majd fokozatosan más kínai térségek is augusztusban és szeptemberben.

Fokozatosan nyit a külföldiek előtt MakaóForrás: AFP/Samantha Sin

Makaó egyébként a becslések szerint napi 15 millió dollárt veszített a költségek miatt, miután bezártak a kaszinók. A látogatók száma az idei első félévben 84 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A Morgan Stanley pedig korábban figyelmeztetett, a makaói kaszinók összesen akár 1 milliárd dollárt is veszíthetnek az április-június közti negyedévben.

Noha elsőre úgy tűnhet, a mostani lazítás nem számít sokat, Makaó számára a kínai látogatók hatalmas bevételforrást jelentenek. A kaszinóüzemeltetők optimizmusát alátámasztja, hogy a makaói vállalatok bevétele átlagosan ötszöröse a Las Vegas-i kaszinóövezetnek, és elsősorban épp a kínai turisták miatt.

A fokozatos újranyitás pedig azért is lényeges, mert Makaó gazdasága rendkívül erősen támaszkodik a turizmusra és a szerencsejáték szektorra. A városállam gazdasága 49 százalékot gyengült az idei első negyedévben a leállások következtében.

Noha a kaszinókat üzemeltető cégek februárban hivatalosan újranyithattak egy 15 napos lezárás után, a világ szerencsejáték központja lényegében kiürült, mivel nem engedtek be külföldi turistákat az országba. A kínai turisták több mint 90 százalékát adják a Makaóra utazóknak.