Ugyan a kínai autópiac gyakorlatilag teljesen visszaállt a járvány előtti szintre és a Nio is remek negyedéves adatokat közölt, amely a szakértői várakozásokat is felülmúlt, a vezető kínai elektromosautó-gyártó árfolyama mégis mélyrepülésbe kezdett, pedig a piaci nyitás előtti órákban (premarket) még 10 százalékot erősödött.

A tőzsdei nyitást jelző harangszó vetett véget a kínai elektromosautó-gyártó, a Nio szárnyalásának, amely piaci nyitás előtti órákban 8-10 százalékos erősödést mutatott, majd gyakorlatilag azonnal mélyrepülésbe kezdett, a nap végére pedig 8,6 százalékos mínuszba zárt 12,99 dolláron.

Ugyan napi szinten ez komoly esésnek számít, az elmúlt három hónapban ennek ellenére is nagyjából 223 százalékot ment fel a Nio árfolyama.

Ez részben a Tesla sikerének köszönhető, részben pedig annak, hogy a Nio minden negyedévben egyre jobb adatokat közöl az eladás tekintetében, ráadásul már zsinórban három hónapja havi rekordot állítottak fel az autók eladása területén. Ugyan a vállalat még nem termel profitot, de több fő pénzügyi mutatóban is komoly javulás látható.

NioForrás: Imaginechina via AFP/Dong Yalin - Imaginechina/Dong Yalin

Az egyik legfontosabb például, hogy eddig autónként két számjegyű veszteséget termeltek, most viszont az elemzők várakozását felülmúlva 9,7 százalékos profittal zárták a negyedévet autónként. Az autók eladása mellett a Nio egyik kiemelt üzletága a töltőállomások és a házban felszerelhető töltőberendezések értékesítése.

A Nio különlegessége, hogy az akkumulátora cserélhető, ehhez pedig a cég egy automatikus működő hálózatot épített ki, amely 3 perc alatt képes kicserélni a lemerülő akkumulátort egy teljesen feltöltöttre. A harmadik negyedév még a mostaninál is jobb lesz, erről pedig egy konferenciahívásban tájékoztatta a cég az érdeklődőket.

A várakozások szerint valamivel több mint 11 ezer autót fognak leszállítani a következő negyedévben, amely 125 százalékos növekedés lenne az előző év azonos időszakához képest. Persze ez még mindig jócskán elmarad a Tesla 146 ezer darabjától, de a Nio egyértelműen emelkedő pályán van már tavaly óta, azonban ehhez nélkülözhetetlen volt az erős kormányzati támogatás is.