Gyanús ügyekről a korábbiaknál lényegesen több bejelentést tettek tavaly a bankok és más szolgáltatók az adóhivatal pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás ellen küzdő irodájánál. A kétes ügyekben három és fél milliárd forintnyi összeg továbbutalását akadályozták meg - számol be arról a Magyar Nemzet.

A korábbiaknál jóval több dolga akadt tavaly a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen küzdő irodának. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal berkeiben működő egység 2019-ben több mint 14 ezer alkalommal kezdett elemzésbe. A legtöbbször, nagyjából 12 ezer esetben amiatt, mert valamely hazai pénzügyi vagy jogi szolgáltató tett bejelentést gyanús, kétesnek tartott ügyről. 

Ezekben a közlésekben olyan adatok, tények, körülmények szerepeltek, amelyek pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására vagy bűncselekményből származó dologra, vagyonra utaltak.

IllusztrációForrás: Thinkstock

A 12 ezres szám meglehetősen nagy, különösen annak fényében, hogy két évvel korábban a kilencezret sem érte el az efféle közlések száma, de 2018-ben is alig lépte túl a tízezret a bejelentésszám. 

A lényegesnek nevezhető növekedést az irodánál egyrészt a jegybank hatékonyabb ellenőrzéseivel, másrészt pedig azzal magyarázzák, hogy a szolgáltatók tavaly fokozottabban ügyeltek a gyanús ügyek felfedezésére. 

Abban nincs semmi meglepő, hogy a pénzmosásra, a terrorizmus finanszírozására és a bűncselekményből származó vagyonokra utaló adatokról a bankok tájékoztatták legtöbbször a NAV egységét. Az érdekesebb részlet, hogy a nagyjából nyolcezer bankos bejelentésből több mint hatezer öt nagybanktól érkezett. Százával fordultak emellett az irodához különféle más pénzügyi szolgáltatók, biztosítók és pénzváltók is. Kaszinó 37 alkalommal volt a bejelentés megfogalmazója, de könyvelőtől, könyvvizsgálótól, ügyvédtől és nemesfém-kereskedőtől is kapott jelzést a hatóság. 

Az információkat persze nem tartotta meg magának az iroda: a bejelentések felét tavaly továbbította az egység a nyomozó hatóságoknak, így a rendőrségnek, az ügyészségnek, a nemzetbiztonságnak, a terrorelhárításnak vagy éppen az adóhivatal más szervezeti egységeinek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Irányítás cégtáblája a VIII. kerületi Delej utca 20-banForrás: MTI/Róka László

Fontos, a bűnüldözés sikere szempontjából lényeges adalék, hogy a kétes ügyekben mód van a tranzakciók felfüggesztésére. Ezt megközelítőleg 300 esetben kezdeményezték tavaly a szolgáltatók vagy a hatóság, 175 alkalommal pedig eredményre is vezetett a fellépés.

"Az ügyletek felfüggesztésének az a célja, hogy a bűncselekményekből származó pénzeket, vagyonokat mindaddig biztosítsa, ameddig azokat a büntetőeljárásban le nem foglalják, vagy zár alá nem veszik" – jegyezték meg az irodánál. 

A múlt évben 157 millió forint, 3,5 millió euró, 7,5 millió amerikai dollár, valamint kilencezer angol font útját akasztották meg. 

Vagyis biztonságba helyeztek nagyjából 3,5 milliárd forintnyi értéket.

Ahogy a hatósági működés minden területén, úgy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben is lényeges a gyorsaság, ezt pedig manapság az informatika megfelelő alkalmazása segítheti a leginkább. A NAV irodája ezért több, egymással összefüggő fejlesztésbe fogott tavaly. Módosítottak például az elektronikus nyomtatványokon, ennek révén több feldolgozási hibát is kiküszöböltek. Az egység ezzel párhuzamosan hozzálátott a nyomtatványok felülvizsgálatához, frissítéséhez is. Az elemzéshez, az értékeléshez pedig új informatikai rendszert állítanak üzembe, várhatóan még idén.