Hamarosan komoly átalakulás jön a Tesla befektetőinek életében, mivel Elon Musk vállalata augusztus végén feldarabolja a papírjait.

A Tesla befektetői hamarosan 300 dollár alatti részvényárfolyamot láthatnak, ez azonban nem annak köszönhető, hogy összeomlik az autógyártó árfolyama. Elon Musk cége ugyanis bejelentette, augusztus 28-án, tőzsdezárás után, feldarabolják a részvényeket. Ez azonban nem feltétlenül csak technikai kérdés, a Barron's elemzői szerint ugyanis komoly volatilitás is jöhet augusztus 31-étől, amikor az új részvényekkel megkezdődik a kereskedés.

A feldarabolás azt jelenti, hogy minden Tesla részvényes további négy részvényt kap minden egyes papírja után. Az egyes részvények értéke pedig 80 százalékkal csökken majd, vagyis a vállalat piaci értéke nem változik.

Miért negyedelik az Apple részvényeket?

Az Apple a harmadik negyedévben rekordnak számító 59,7 milliárd dolláros bevételről jelentett, vagyis a járvány sem volt komoly hatással a cég működésére annak ellenére sem, hogy egy ideig világszerte zárva voltak a boltjaik. Nem is csoda, hogy az Apple árfolyam egyből kilőtt a jelentést követően és ugyan azóta némiképp visszakorrigált, ám továbbra is 436 dollár fölött kereskednek a cég értékpapírjaival.

A részvények feldarabolása általában arra utal, hogy a vállalat bízik a saját papírjának teljesítményében. Ráadásul, ahogy a papírok olcsóbbak lesznek, egyre több kisbefektető is vásárolhat.

A 300 dolláros részvény ugyanis sokkal nagyobb vonzerővel bírhat a kisbefektetőknek, mint az 1500 dolláros. Napjainkban azonban a helyzet kissé bonyolultabb, mivel ma már számos kisebb befektető tőzsdén kereskedett alapokban (ETF) is részesedést vásárolhat, tehát elvileg akár már 5 dolláros befektetéssel is be lehet szállni a Teslába.

A technológiai óriások közül legutóbb az Apple jelentette be, hogy 4/1 arányban negyedeli a részvényeit. A bejelentés után az iPhone gyártójának árfolyama több mint 10 százalékkal emelkedett, de e mögött valószínűleg inkább az erős negyedéves gyorsjelentés állt.

A Tesla részvényárfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

A következő időszak azonban egyébként is igen izgalmas lesz a Tesla (és a befektetők) számára. A vállalat ugyanis hamarosan bekerülhet az S&P 500 részvényindexbe, szeptemberben pedig egy akkumulátor technológiai napot rendez a vállalat. A feldarabolás nem érinti az S&P 500-ba való bekerülés lehetőségét.

A Tesla emellett igen sajátos helyzetben van a piacon. Miközben a vállalat részvénye idén eddig 229 százalékot emelkedett, és ezzel már a világ legértékesebb autógyártója lett – megelőzve a Toyota Motorst –, mégis nagyon sok befektető fogad a vállalat tőzsdei gyengülésére. Következésképpen, a közeljövő eseményei elég mozgalmas időszakot hozhatnak a Teslára fogadók számára.