Kína 200 ezer kilométerre bővítené vasúti hálózatát

Danyang-Kunshan Bridge China Chinese Danyang-Kunshan bridge Jinghu Beijing-Shanghai high-speed railway railroad rail
3. Tanjang–Kunsan vasúti híd (Kína) - Érték: 9,8 milliárd dollár
Vágólapra másolva!
Kína a világ második leghosszabb vasúthálózatával rendelkezik, és azt 2035-ig 200 ezer kilométerre bővítené, írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A China State Railway Group (CSRG), az állami vasúttársaság közlése szerint, a bővítésen belül jelentősen növekedne a gyorsvasúti hálózat, mely a program végére elérné a 70 ezer kilométert. Viszonyításként: Kína vasúthálózatának hossza jelenleg 141.400 kilométer, melyből 36 ezer kilométer a gyorsvasút.

A Tanjang–Kunsan vasúti híd Kínában Forrás: Imaginechina/Luo chunxiao - Imaginechina/Luo Chunxiao

Peking 2016-ban fogadta el azt a 2016-2020-ig terjedő időszakra szóló tervet, ami szerint meglévő hálózatát 2020-ig bezárólag 150 ezer kilométerre bővíti, amiben legalább 30 ezer kilométer a nagysebességű közlekedést lehetővé tevő hálózat lesz.

A mostani célkitűzés szerint, minden, legalább 200 ezer fős lakosú várost elérne a hálózat 2035-ig, a félmilliós települések pedig gyorsvasutat kapnának.

A világ második legnagyobb gazdasága számára a koronavírus miatt is különösen fontos a vasút bővítése. Az ugyanis a városiasodást is felgyorsítja, a nagy infrastrukturális fejlesztések pedig önmagukban segítik a gazdasági talpra állást a koronavírus után.

A vasúti állóeszközökbe való beruházások az idei év első félévében megközelítették a 326 milliárd jüant (közel 14 ezer milliárd forint), ami 1,2 százalékkal magasabb érték az egy évvel korábbinál, tette közzé a CSRG nemrégiben.